FrP snur om omstridt kriselov – krever utsettelse

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. april 2025 | 16:41

Tidligere onsdag gikk Venstre-leder Guri Melby ut og oppfordet flere partiet om trekke i nødbremsen før avstemning om sivil arbeidsplikt. Nå har de fått Frp med seg.

Lovforslaget, som Stortinget skal stemme over tirsdag, gir regjeringen fullmakt til å pålegge alle sivile mellom 18 og 72 år arbeidsplikt dersom den vurderer at rikets sikkerhet er truet. Melby mener forslaget gir regjeringen for vide fullmakter.

– Dette må ikke partiene la gli gjennom på autopilot, sa Melby til NRK.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe behandlet saken på nytt onsdag ettermiddag og konkluderte med at det foreligger for mange uklarheter til å vedta loven nå, ifølge en pressemelding fra partiet.

– Det vil etter Fremskrittspartiets mening være uklokt av Stortinget å vedta de foreslåtte lovendringene uten at vi har fått bedre svar på de mange spørsmålene som er reist, blant annet om forholdet til Grunnloven, sier partileder Sylvi Listhaug.

Partiet viser til flere ubesvarte spørsmål, blant annet om lovforslaget kan være i strid med Grunnloven. Får FrP ikke gjennomslag for utsettelse, vil partiet stemme imot hele loven.

De siste dagene har det blitt reist flere kritiske spørsmål i offentligheten om hvilke fullmakter regjeringen får gjennom lovendringen. FrP mener behandlingen i Stortinget har vært mangelfull.

– Stortinget har ikke hastverk med å gjennomføre sluttbehandling av denne loven, men bør ta seg tid til å få bedre svar på spørsmålene som nå har blitt stilt, sier Listhaug.

Partiet fremmer derfor et forslag om å utsette annen gangs behandling av innstilling 199 L (2024–2025). Dersom dette forslaget ikke får flertall, vil FrP subsidiært fremme et løst forslag med klar beskjed:

– «Loven bifalles ikke», heter det i forslaget.

Under den første behandlingen 10. april stemte Rødt, Venstre, SV, MDG og Pasientfokus imot lovendringen. Melby varsler at Venstre kommer til å stemme imot også under den andre behandlingen, som vanligvis er en formalitet.

Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti støtter lovforslaget.

mest lest