Brukte millioner av bistandskroner på å fly businessklasse

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. mai 2023 | 01:29

Flere ganger årlig reiser ansatte fra Skatteetaten til utviklingsland som Rwanda, Tanzania og Kenya. Målet er å hjelpe dem å utvikle skattesystemer.

På reisene har det gått millioner av skattekroner til å fly norske bistandsarbeidere på businessklasse, skriver Aftenposten.

Bare i fjor ble det brukt 2 millioner kroner på flyreiser, ifølge avisen.

Norad bruker til sammenligning kun businessklasse i unntakstilfeller etter at man strammet inn i 2021.

Statlige ansatte skal også i henhold til Statens personalhåndbok reise på rimeligste og mest miljøvennlige måte «så langt dette er forenlig med en effektiv og forsvarlig gjennomføring av reisen.»

Les også: Eldreomsorg – de fattige – de syke – klima – bistand – Forsvaret: Det blir aldri nok penger til alt (+)

Men nå har Skatteetaten strammet inn.

– Vi ble i fjor oppmerksomme på at Norad hadde endret sin politikk. Så da hev vi oss rundt og sjekket ut. Og da tenkte vi, hva gjør vi? Fra og med nyttår har vi også endret våre reiserutiner. Og utgangspunktet er at du ikke skal fly business. Du skal fly økonomi. Rimeligst mulig, mest mulig miljøvennlig og så effektivt som mulig, sier HR-direktør Ragndi Robøle i Skatteetaten til Aftenposten.

Målet for Skatteetaten med turene til Afrika er å gjøre skatteinnkrevingen mest mulig effektiv, som er et satsingsområde for norske bistandsmyndigheter.

mest lest