Norge skal satse på romfart 

Avatar photo
Publisert 23. mai 2024 | 16:31

Torsdag deltok næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) på et felles møte mellom Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) og EUs ministerråd i Brussel.

Myrseth promoterte spesielt det nye oppskytingsanlegget Andøya Spaceport i Nordland, som ble åpnet i november i fjor. Anlegget ble lagt her fordi det er trygt å skyte opp raketter i flere retninger.

– Vi har et spesielt sterkt rommiljø i nord med en unik beliggenhet – og det er en styrke jeg skal jobbe for å synliggjøre overfor mine europeiske kolleger, sier hun til NTB.

I fjor åpnet kronprins Håkon anlegget på Andøya, som blant annet kan brukes til å skyte opp jordobservasjons- og havovervåkningssatellitter.

– Dette er et kjempeviktig satsingsområde for Norge. Jeg tror ikke folk er klar over hvor viktig Norge som romnasjon er, sier næringsministeren.

Ingen andre land i Europa har et ferdigbygget oppskytingsanlegg tilsvarende det i Andøy kommune, men lignende anlegg er under utvikling i Skottland og Kiruna i Sverige.

Det er fullt mulig at Norge blir det første landet i Europa til å skyte opp en satellitt. EU har et ønske om å bli mer selvstendig, slik at vi ikke er helt avhengige av amerikanerne for å skyte objekter opp i bane rundt jorda.

I år kommer Norge til å bruke rundt 2,1 milliarder kroner over statsbudsjettet til romsatsingen. Av dette går 1,6 milliarder til deltakelse i ESA og EUs romprogram.

mest lest