Et statlig nedsatt ekspertutvalg anbefaler innføring av en ny lov for å regulere økonomiske forhold mellom samboere i Norge. Utvalget overleverte sin rapport til justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) fredag ettermiddag.
Utvalget ble oppnevnt av Stortinget i 2023 med mandat å vurdere behovet for en fravikelig samboerlov, altså en lov som kan fravikes ved avtale mellom partene. Bakgrunnen er at det i dag ikke finnes en generell lovregulering av økonomiske forhold mellom samboere, verken under samlivet eller ved brudd.
I sin rapport peker utvalget på at samboerskap har blitt en vanlig samlivsform i Norge, og at manglende lovregulering kan føre til økonomisk urettferdighet, særlig for den parten som har hatt lavere inntekt eller bidratt med ubetalt arbeid i hjemmet.
Utvalget foreslår derfor en lov som blant annet regulerer deling av eiendeler, gjeldsansvar og rett til vederlag ved samlivsbrudd, med den hensikt å sikre større rettferdighet og forutsigbarhet.
Loven skal være fravikelig – altså kunne tilpasses gjennom avtaler mellom partene.
Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen uttaler at rapporten vil bli grundig vurdert, og at regjeringen vil komme tilbake med en oppfølging etter sommeren.
Les også: Om psykologien bak parforhold
Forslaget har allerede skapt debatt, og flere organisasjoner har uttrykt støtte til en lovregulering som kan sikre økonomisk rettferdighet for samboere. Samtidig advarer enkelte mot å likestille samboerskap og ekteskap for mye, da dette kan svekke valgfriheten i samlivsformer.
Utvalgets rapport er nå sendt på høring, og det er ventet at en eventuell lovprosess vil ta tid. Men dersom forslaget blir vedtatt, kan det innebære betydelige endringer for samboere i Norge.