Gråtkvalt Trettebergstuen trekker seg

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. juni 2023 | 09:51

Skjer med umiddelbar virkning. Det er brudd på habilitetsreglene som ligger bak. Har utnevnte tre av sine beste venner til verv.

Anette Trettebergstuen har vært Kultur- og likestillingsminister siden Støre-regjeringen ble utnevnt.

– Dette dreier seg om saker knyttet til Renate Larsen, Bård Nylund og Tina Stigler. Jeg har gjort flere alvorlige feil i håndteringen av min habilitet. Jeg har ikke vært bevisst hvordan inhabilitet skal håndteres, sier Trettebergstuen.

– Jeg har ikke vært klar over at når man er inhabil kan man heller ikke foreslå personer til et verv.

Det skal være svært nære venner det dreier seg om. Personer hun har drukket vin og vært i badestamp med.

På en pressekonferanse forteller hun at dette gjelder flere utnevnelser:

  • Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalgetnovember 2021.
  • Spilte inn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022
  • Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.
  • Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023.

Hun sier hun begynte å tenke over sin egen habilitet da situasjonen rundt Tonje Brennas fikk oppmerksomhet.

– Jeg er svært lei meg. Jeg erkjenner at feilen jeg har gjort er alvorlig brudd på habilitetsverket, sier en gråtkvalt statsråd.

– Jeg har vært klar over at jeg har vært inhabil i forhold til Bård Nylund. Han skulle aldri vært verken nevnt eller foreslått eller utnevnt under meg. Men jeg har altså hatt en feil forståelse av måten man håndterer habilitetsregelverk på, og jeg har trodd at man kunne drøfte navn og også foreslå navn selv om man var inhabil, og dette beklager jeg, sier hun.

For to dager siden meldte Nettavisen at Trettebergstuen ha gitt styreverv til to gamle Ap-kolleger.

Thomas Breen ble oppnevnt til styremedlem i Norsk Tipping i april i fjor, og Sylvia Brustad ble oppnevnt til styreleder i Norsk Tipping i april 2023, ifølge avisen.

Styrevervene skal være verdt henholdsvis 278.000 og 152.600 kroner.

Mot slutten ble Trettebergstuen spurt om om hva hun mener er det viktigste hun har fått til.

– Jeg sto her for en uke siden og la fram et veldig viktig lovforslag som vil forby konverteringsterapi. Det vil føre til at flere kan få lov til å leve trygge og frie liv i Norge uten å bli utsatt for overgrep. Det er viktig og det er nødvendig, og det er jeg stolt over.

– Alvorlig

– Dette er nok en sak som er svært alvorlig, hvor nok en Arbeiderpartistatsråd viser at man ikke har forstått regelverket rundt habilitet. Å utnevne venner og nære bekjente ser ut til å være en ukultur i denne regjeringen. Det er ryddig at hun tar ansvar for sine feil og går av, men det er stor grunn til å stille spørsmål ved statsminister Jonas Gahrs Støres ledelse av regjeringen, når to av hans egne statsråder har en så lemfeldig omgang med regelverket.  Har de ikke hatt noen opplæring om habilitetsregelverket da de tiltrådte? sier FrP-leder Sylvi Listhaug i en kommentar.

Anette Trettebergstuen ble født 2. februar 1981 i Østre Toten kommune i Norge. Trettebergstuen har hatt en lang karriere innen politikk og har representert Arbeiderpartiet på Stortinget siden 2005.

I løpet av sin politiske karriere har Trettebergstuen hatt flere viktige roller. Hun har blant annet vært medlem av Stortingets familie- og kulturkomité, hvor hun har jobbet med saker som omhandler likestilling, familiepolitikk, kultur og mediepolitikk. Hun har også vært medlem av Stortingets justiskomité og finanskomité.

Trettebergstuen har markert seg som en forkjemper for likestilling og LHBT+-rettigheter. Hun har jobbet aktivt for å fremme likestilling og bekjempe diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Saken oppdateres.

mest lest