Medvedev truer Vesten med annektering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. august 2023 | 05:02

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev, som nå er nestleder i det russiske sikkerhetsrådet, truer med at Russland kan annektere Georgias utbryterregioner Sør-Ossetia og Abkhasia.

Det skriver Reuters basert på en artikkel i den russiske avisen Argumenty i Fakty.

– Ideen om å slutte seg til Russland er fortsatt populær i Abkhasia og Sør-Ossetia, sier han.

– Det kan lett gjennomføres hvis det er gode grunner til det, sier Medvedev.

Den tidligere presidenten advarer om at det kan få konsekvenser dersom Vesten ikke har «lært leksen sin».

– For Vesten vil en slik vending være nok en skammelig fiasko og nok et symbol på et katastrofalt tap av innflytelse. Og historien straffer hardt alle de som forsømmer dens leksjoner, sier Medvedev.

Det er 15 år siden det brøt ut en kortvarig krig mellom Russland og Georgia som endte med at Russland sikret seg kontroll over de to utbryterregionene.

Krigen brøt ut etter at georgiske styrker forsøkte å ta kontroll over Sør-Ossetia, og Russland sendte soldater over grensen og okkuperte både Sør-Ossetia og Abkhasia.

– Jeg er sikker på at for 15 år siden ville det ikke ha vært krig hvis det ikke hadde vært for den uansvarlige, kriminelle oppførselen til Saakasjvili og de som støttet ham, sier Medvedev.

«Saakasjvili ledet Georgia gjennom den russisk-georgiske krigen i 2008, som endte etter fem dagers kamp ved en våpenhvileavtale fremforhandlet av den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Krigen resulterte i at Georgia mistet alle sine eiendeler i de omstridte områdene. Russland anerkjente deretter uavhengigheten til Abkhasia og Sør-Ossetia, mens Georgia svarte med å bryte diplomatiske forbindelser.»

– Hvordan Vesten og deres Kiev-marionetter handlet i situasjonen rundt Donbass er velkjent. Det samme hykleriet, de samme triksene, den samme dobbeltmoralen. Gradvis, i alle mulige retninger, var forberedelser i gang for storskala aggresjon mot Russland. Alt gikk etter samme scenario som for 15 år siden i et litt varmere fjellrike land i Kaukasus, sier Medvedev.

– Den «hybride», men absolutt fullverdige og blodige krigen som NATO fører med oss nå i Ukraina i hendene på Kyiv-regimet bekrefter dette tydelig. Hvordan det hele vil ende er allerede klart: det ærerike nederlaget i Kiev, som i sin tid – de georgiske aggressorene. Og i fremtiden – det er sannsynlig at staten Ukraina, kunstig opprettet på ruinene av Sovjetunionen, vil forsvinne fra verdens politiske kart, fortsetter Medvedev.

– Til slutt bør Vesten lære en annen viktig, men nødvendig lekse. I 2008 stoppet vi angrepet på Tbilisi [hovedstaden i Georgia] da vi oppnådde eliminering av truslene som hadde oppstått og sikkerhetsgarantier. Men nå eskaleres situasjonen aktivt igjen – tilsynelatende for å skape et annet arnested for spenning nær våre grenser i tillegg til den ukrainske flanken. Igjen er det snakk om Georgias mulige opptak i NATO. Som om etter ordre begynte utbrudd av russofobi i dette landet, ifølge Medvedev.

De to regionene er anerkjent av noen få stater, deriblant Russland, som uavhengige. Georgia anser de som okkupert av Russland, ifølge SNL.

mest lest