Nytt EU-forslag vil ramme Norge hardt

Avatar photo
Publisert 23. august 2023 | 18:36

EU-parlamentet vil vedta et nytt direktiv som kan få store konsekvenser for Norge.

Om alt går etter planen skal direktivet vedtas til høsten. Det kan ramme nordmenn hardt.

EU planlegger å styrke dagens krav til rensing av avløpsvann. For å gjøre det vil EU kreve at urbane steder rense avløpsvannet med bedre og dyrere teknologi.

Samtidig vil de senke terskelen for å bli regnet som et urbant tettsted fra 10.000 til 1000 personekvivalenter.

Rammes Norge av direktivet, vil det kreve store investeringer i renseanlegg langs norskekysten. Kommunale avgifter vil kunne gå betydelig opp for å finansiere oppgraderinger av tjenestene.

Kommunenes interesseorganisasjon (KS) advarer kraftig mot store summer i et høringssvar til regjeringen. Interesseorganisasjonen Norsk Vann advarer også mot forslaget.

Både FrP og Ap er kritisk

Arbeiderparti-ordfører Kari-Anne Opsal i Harstad har advart mot direktivet i den politiske nettavisen Altinget.

– Dette er plasser som i dag ikke har krav til renseanlegg, og hvor naturen tar imot uten problem. Vi har ikke lyst til å være en miljøsinke, men vi skal ikke gjøre ting hvor kostnadene ikke står i forhold til nytten, ser hun.

Fremskrittspartiets andre nestleder, Terje Søviknes, tror nordmenn vil se store gebyrøkninger.

– Disse nye kravene fra EU vil påføre innbyggerne store økninger i gebyrer for avløp. Vi har så god gjennomstrømming langs kysten at det er ikke nødvendig med den type dyr renseteknologi. Mange småsamfunn langs kysten vil få en betydelig ekstrakostnad uten at det har en miljøeffekt, sier han til Nettavisen.

Søviknes minner om at etterslepet på vann og avløp allerede har passert 300 milliarder kroner.

– EU-direktivet kommer i tillegg til vedlikeholdsetterslepet, som gjør at det allerede er forventet heftige gebyrøkninger fram mot 2040. Hvis dette skal komme på toppen så blir det helt sinnssykt, sier han.

Mener strenge krav er positivt

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har et delt syn på saken. Han har redegjort for regjeringens posisjon i et skriftlig spørsmål denne uka:

«Et revidert avløpsdirektiv er viktig for den grønne omstillingen i både Norge og Europa. Jeg mener et ambisiøst direktiv med strengere krav er positivt. Dette vil bidra til å redusere forurensningen fra avløp, for eksempel fra mikroplast og miljøgifter,» skriver han.

Eide sier at regjeringen har møtt med EU og delt norske bekymringer om det nye direktivet:

«I innspillet ga departementet overordnet støtte til forslaget om et mer moderne og ambisiøst direktiv, men påpekte blant annet at tidsfristene er for korte og urealistiske. Vi utrykte også bekymring for om kravene i forslaget vil være uforholdsmessige for små tettsteder.»

mest lest