Den norske statsborgeren Ciwan Maksut Can (37), som er siktet for forsøk på spionasje, blir løslatt fra varetekt. Han skal angivelig ha spionert på Norge for Kina, skriver VG.
Den siktede skal ha bygget opp et selskap som tilbyr rådgivning om internasjonale politiske forhold til både offentlige og private aktører. Gjennom et internasjonalt nettsted for jobbtilbud har han engasjert forskere og diplomater til å skrive om geopolitiske temaer, inkludert militært samarbeid mellom vestlige land, teknologi, Taiwan, og russiske atomvåpen. Minst 19 personer skal ha tatt på seg oppdrag via kontoen han styrte.
Mannen ble pågrepet på Gardermoen i juli etter å ha returnert fra Kina, er norsk statsborger og bosatt i Oslo.
Den siktede har i flere år hatt tilknytning til Arbeiderpartiet, der han har vært medlem siden 2010 og hatt verv i et lokallag.
Maksut Can er også varamedlem i Internasjonalt Forum i Arbeiderpartiet. Det er det samme vervet som utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) også har i samme organ.
iNyheter kjenner til at han har utenlandsk familie- og slektsbakgrunn med røtter fra Tyrkia.
Arbeiderpartiet har valgt å ikke kommentere etterforskningen.
Mannen er siktet av PST for brudd på straffelovens paragraf 122 og 126. Førstnevnte straffelov går ut på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og den andre omhandler innsamling av opplysninger om personlige forhold som kan fare for noens liv, helse, frihet eller eiendom, eller opplysninger som kan skade andre staters sikkerhetsinteresser.
Strafferammen på disse er på henholdsvis inntil 10 og 3 år fengsel.
Les også: Kina om spionsiktelse: – Fremsatt for å sverte forholdet
I en kjennelse fra Oslo tingrett datert 30. juli kommer det fram at politiet har beslaglagt en chat mellom den siktede og en antatt kinesisk føringsoffiser. Retten beskriver denne kommunikasjonen som en form for oppdragsdialog.
Selv om PST nylig uttalte at mistanken mot mannen har blitt styrket, har Oslo tingrett uttrykt tvil om hvor sterk mistanken faktisk er.
Til tross for at mannen nå løslates, vil siktelsen bli stående, og etterforskningen vil fortsette utover høsten, forklarer Eirik Veum, seniorrådgiver i PST.
– PST vurderer at vilkårene for videre varetektsfengsling ikke lenger er oppfylt. Siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter utover høsten, skriver Veum.
Mannen ble varetektsfengslet 30. juli, og løslatelsen skjer rett før den fire uker lange fengslingsperioden utløper.
Siktedes forsvarer, Marius Dietrichson, uttaler til iNyheter at han ikke er overrasket over løslatelsen.
– Vi ser på løslatelsen av min klient som en erkjennelsen på at saken ikke lar seg begrunne tilstrekkelig. Vi anførte i siste rettsmøte at mistankegrunnlaget var feil og ikke lot seg begrunne, og vi fikk da langt på vei rettens medhold i det, sier han.
– Retten mente da at mistanken var svak, og ba politiet etterforske videre. Så når vi nå 4 uker etter, ved neste korsvei der påtalemyndighetene må tilbake til retten, så er vi ikke overrasket over at de nå kaster kortene – at de nå løslater siktede.
Det er vi ikke overrasket over, understreker Dietrichson.
– For å si det på en annen måte: Man løslater ikke en aktiv kinesisk spion. Det er det den opprinnelige siktelsen gjelder, så forklaringen ligger i at han ikke er det.
Kinesiske myndigheter har avvist anklagene om spionasje som grunnløse og hevder at de er ment for å skade forholdet mellom Norge og Kina.