Huitfeldt: – Det haster med å bedre situasjonen for den palestinske befolkningen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. september 2022 | 07:05

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier det haster med å bedre situasjonen for den palestinske befolkningen.

På FNs høynivåuke ledet Huitfeldt giverlandsmøtet for Palestina. Hun ba partene jobbe for en politisk «horisont for fred».

– I lys av krigen i Ukraina er det viktig at vi også opprettholder fokus på andre konflikter i verden. Situasjonen både på Vestbredden og i Gaza er veldig krevende, og de siste månedene har vært preget av vedvarende uro. Mange menneskeliv er gått tapt. Dette er en konsekvens av at det ikke har vært en reell fredsprosess på åtte år. På møtet i dag oppfordret AHLC-medlemmene israelerne og palestinerne til å ta skritt for å skape en politisk horisont for fred, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt, i en pressemelding.

– Det haster og det er helt nødvendig for å realisere tostatsløsningen og bedre situasjonen for den palestinske befolkningen. For hvert år som går uten en politisk prosess mellom partene, svekkes muligheten for en tostatsløsning, sier utenriksministeren.

Hun sier at de palestinske myndighetene jobber med reformer på flere områder, men at det også er områder der det ikke er fremdrift.

Giverlandsgruppen for Palestina ble etablert i 1993 etter den første Oslo-avtalen. Gruppen har som mål å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en palestinsk stat innenfor en fremforhandlet to-statsløsning.

På møtet deltok:

Palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh.
Israelske utenriksråden Alon Ushpiz.
EUs utenrikssjef Josep Borrell.
FNs spesialkoordinator for Midtøsten.
Utenriksministrene fra Egypt, Jordan og Sverige.

Varsler massiv økning i gjeldsproblemer også blant høytlønte: – Dette har ikke skjedd før

mest lest