Ukrainsk ønske om langdistansemissiler nær godkjenning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 23. september 2023 | 07:09

USAs president Joe Biden vil forsyne Ukraina med langdistansemissiler.

I flere måneder har Ukraina bedt om Army Tactical Missile System, kjent som ATACMS, som vil gi Ukraina muligheten til å treffe mål 300 kilometer unna.

I følge NBC News og The Washington Post har Biden indikert til Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, at USA vil sende et mindre antall langdistanseraketter til Ukraina for bruk i krigen mot Russland.

NBC News siterte regjeringskilder sa ikke når missilene ville bli levert eller når leveringen ville bli annonsert.

Ifølge kildene har ikke USA et stort lager av ATACMS. Noen politikere i Washington ønsker ikke å levere våpenet av frykt for at konflikten vil utvide seg.

Mens ukrainske tropper har brutt Russlands første forsvarslinjer i sør og gjort fremskritt i øst, og med vinteren som nærmer seg, har ikke Ukrainas militære ennå oppnådd et avgjørende gjennombrudd.

Dette har bidratt til bekymring for pågående alliert støtte, med tegn på frustrasjon blant selv de sterkeste støttespillerne.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022, har Biden-administrasjonen endret sin holdning til hvilke våpen den er klar til å gi til de ukrainske styrkene.

For litt over to måneder siden godkjente Biden forsendelse av klasevåpen til Ukraina, til tross for bekymringer fra menneskerettighetsgrupper og noen amerikanske allierte om at bruken av dem vil føre til flere sivile tap.

I mai ble USA og dets allierte også enige om å levere F-16 jagerfly til Ukraina.

mest lest