Batteriselskap sier opp 1600 ansatte etter å ha fått 88 milliarder skattekroner

Avatar photo
Publisert 23. september 2024 | 16:15

Det svenske batteriselskapet Northvolt sier nå opp 1600 av selskapets totalt 6.500 ansatte.

– Vi er nødt til å ta noen tøffe grep. Beslutningene vi tar i dag er nødvendige for Northvolts fremtid, sa toppsjef Peter Carlsson nylig.

Oppsigelsene kommer etter at Northvolt har slitt med underskudd og problemer med å skalere opp produksjonen. For to uker siden rapporterte den svenske avisen Norran at ansatte har vært usikre på om de vil få utbetalt lønn i det hele tatt.

Selskapet har hatt store problemer med å levere batterier til sine bilkunder, noe som har ført til store forsinkelser i hele forsyningslinjen. Nå skal Northvolt prioritere forpliktelser overfor sine nåværende bilkunder.

Av de som blir sagt opp, rammes 1.000 ansatte i Skellefteå, 400 i Västerås og 200 i Stockholm.

Nå skal Northvolt fokusere på å intensivere oppskaleringen av produksjonen ved gigafabrikken i Skellefteå, selv om deler av fabrikken midlertidig settes på pause. Anlegget i Skellefteå har en teoretisk årlig kapasitet på 16 GWh, men produserte mindre enn én gigawattime i fjor, ifølge Financial Times.

Northvolt har til nå fått 88 milliarder skattekroner fra EU og Sverige, ifølge «Sløseriombudsmannen» Are Søberg, som er spaltist i Nettavisen. Det er mer enn halvparten av selskapets egenkapital på 135 milliarder kroner.

Forrige uke sa Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, at det ikke er aktuelt for den svenske staten å gå inn og bli aksjonær.

– Nå ligger ballen hos Northvolts aksjonærer, sa han.

I fjor endte selskapets årsresultat før skatt på minus 1,2 milliarder dollar. Året før var resultatet på minus 318 millioner.

I juni i år kansellerte BMW sin ordre fordi Northvolt ikke klarte å levere som avtalt. Den tyske bilgiganten skulle bli selskapets største kunde.

– Northvolt har gapet over for mye, sa Rystad Energys batteriekspert, Lars Lysdahl, til Finansavisen forrige uke.

Historien om Northvolt minner om en massepsykose i en sekt, mener Henrik Jönsson i Expressen.

– Svenske politikere, skruppelløse risikokapitalister og bærekraftsbesatte journalister har nok en gang valgt å «ikke se det komme», skriver Jönsson.

Den siste tiden har Northvolt også hatt utfordringer med flere uforklarlige dødsfall blant folk som har arbeidet på fabrikken, og en ulykke før jul hvor en ansatt mistet livet, og en mistet armen.

Northvolt er blitt sett på som en slags storebror for både norske Freyr og Morrow Batteries. Følger vi i storebrors fotsteg, kan det altså bety at batteridrømmen her i Norge muligens blir et mareritt.

I fjor ble det kjent at batterifabrikken til Freyr i Mo i Rana skulle strupe investeringene etter at USA kunne lokke med mer lukrative støtteordninger enn Norge. I sommer ble batteriproduksjonen satt på pause, og selskapet gikk inn for nedbemanning. Dette skjedde etter at Freyr fikk 183 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Enova for å satse her til lands. Selskapet ble og lovet en lånegaranti, og et mulig lån fra Eksfin, på opp mot 4 milliarder kroner.

mest lest