Statnett: Europas kraftsystem vil bli utfordret i vinter

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. oktober 2022 | 18:19

Energisituasjonen i Norge er fortsatt stram, og det kan bli lite vann i magasinene til våren. En ny rapport viser også at det er mangel på effekt i flere land, noe som kan føre til mangel på kraft i landene rundt oss på de kaldeste dagene når forbruket er størst.

Det skriver Statnett i en pressemelding.

– Vi varslet tidlig at det kan bli en stram situasjon mot slutten av vinteren dersom det blir vanskelig å importere fra landene rundt oss og vinteren blir kald. Selv om vannmagasinene er fylt opp noe de siste ukene vurderer vi fortsatt kraftsituasjonen som stram i Sør-Norge, sier konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett.

Konserndirektør i Statnett Peer Olav Østli. Foto: Statnett.

Selskapet skriver at det europeiske energisystemet er preget av krigen i Ukraina og energikrisen som blant annet skyldes tørke, manglende gass og utfall av kjernekraft.

Vinteren vi går inn i vil bli «svært krevende for Europa, og det er fortsatt en stram kraftsituasjon i Norge», heter det i meldingen.

Statnett viser til fersk europeisk rapport som peker på at kraftsystemet i Norden og Baltikum har små marginer hva gjelder energi og effekt til vinteren, og det kan bli en stor utfordring å dekke behovet i timene med aller mest forbruk. Dette gjelder spesielt å sikre nok effekt til de kaldeste vinterdagene.

– Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til energisituasjonen gjennom vinteren. Den stramme kraftsituasjonen handler om vinteren som helhet, ikke enkelttimer. For landene rundt oss er det en utfordring at de risikerer å ikke ha nok strøm til timene med høyest forbruk. Norge er det eneste av de nordiske landene som isolert sett nå har tilstrekkelig effekt i kraftsystemet til å håndtere forbruket også de kaldeste vinterdagene. Samtidig vil også store ubalanser i Norden kunne påvirke driften av kraftsystemet i Norge, fortsetter Østli.

Tilgangen til effekt er viktig for å sikre at vi har nok strøm som kan produseres samtidig i de timene hvor forbruket er høyest og behovet er størst. Med mer uregulert kraft i systemet, som sol- og vindkraft, er tilgang på tilstrekkelig effekt stadig viktigere.

– Det er behov for investeringer i mer effekt og kraftproduksjon i Norge. Statnetts analyser viser at i tillegg til mer kraftproduksjon for å møte det økende kraftbehovet i årene som kommer, må det investeres i mer effekt og det må sikres god fleksibilitet i systemet. Dette er nødvendig for å sikre tilgang på nok kraft i årene fremover, understreker Østli.

Slutten på en økonomisk og ideologisk epoke: Hva har vi i vente?

mest lest