Kan bli svindyrt: Derfor skal du ikke gi hunden julemat

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 23. desember 2023 | 18:55

Mange må ta med hunden til veterinær i julen. Pinnekjøtt og ribbe passer dårlig i magen.

– De fleste henvendelsene er fra bekymrede hundeeiere. Fet julemat eller julegodterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder. Det er ikke få firbeinte venner som får behandling i juletiden, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Mange hundeeiere kontakter online-veterinærtjenester som FirstVet i løpet av julen.

– I juletiden skjer mange hendelser med hund om natten fordi julemat og julesnop blir stående fremme, og hunden tar en smakebit en to. Morgenvakten til våre veterinærer er blant de travleste i julen, og da er det snakk om alt fra sjokoladeforgiftning til druer, rosiner, bein, bolledeig og andre ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet.

Behandling kan bli dyrt

Nordmenn bruker over én milliard kroner i året på å forsikre sine kjæledyr. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Det kan være farlig å gi hunden julemat i form av ribbe eller pinnekjøtt, eller mat med mye salt eller fett. Hunder kan i tillegg bli veldig syke etter å ha spist mørk sjokolade. Husk også at all gjærdeig er farlig for alle kjæledyr å spise, og sørg for at de ikke kan drikke vann av juletrefoten, det kan ende med både oppkast og diaré, sier Mostue.

Også pus kan bli rammet

Det er ikke bare hunder som risikerer å bli syke i julen, også katteeiere må passe på. Julepynt og giftige planter er blant de farligste truslene til pus.

– Det kan gi farlige skader hvis katten for eksempel spiser litt av julebånd som så kommer ned i tarmen. Slike ting kan i tillegg være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer. All glitter på juletreet er fristende for katter å tygge på, og julekuler er spennende å leke med, men de kan fort knuse og forårsake poteskade, sier Mostue.

mest lest