Kommer med dramatisk nødrop til Vesten

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. januar 2024 | 10:10

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba mener Vestlige allierte og forsvarsindustrien må slutte å skylde på hverandre for ikke å øke produksjonen raskt nok.

Tirsdag morgen ble Ukraina utsatt for store russiske rakettangrep mot hovedstaden Kyiv og Kharkiv som ligger øst i landet.

Flere mennesker mister livet, dusinvis ble skadet, melder flere media.

Bare to timer etter angrepet stiller Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba (42) i et intervju med den tyske avisen Bild.

Han ser utmattet ut, skriver avisen, som mener situasjonen for Ukraina er svært alvorlig.

Kuleba sier i intervjuet at angrepet tirsdag, er klare bevis på at landet hans trenger flere luftvernsystemer og flere missiler.

– Selv om Ukraina har økt produksjonen betydelig og vil fortsette å gjøre det, ser vi fortsatt at den vestlige forsvarsindustrien – det vil si forsvarsindustrien til statene som hjelper oss – ikke er i stand til å produsere en tilstrekkelig mengde artilleriammunisjon, sier den ukrainske utenriksministeren.

Den oppfyller ikke «behovene til krigen i Ukraina, og heller ikke forsvarsbehovene til dine egne land».

Kuleba påpeker at Russland tydeligvis er overlegent når det gjelder forsyning av artilleriammunisjon. En av grunnene til dette: leveransene fra Nord-Korea.

– Så latterlig som det kan høres ut, ser det ut til at Nord-Korea er en mer effektiv partner for Russland enn vennene som forsyner Ukraina med artilleriammunisjon er for oss. Det er latterlig. Og det må endre seg, sier han.

– Og selv om vi setter pris på alt vi mottar, krever krigens omfang mer. Å forsvare frontlinjene uten tilstrekkelig artilleriammunisjon koster livet til mange ukrainske soldater.

Ministeren oppfordret Vestlige allierte og forsvarsindustrien til å slutte å skylde på hverandre for ikke å øke produksjonen raskt nok. «Når det kommer til konkrete beslutninger, ser vi at våre partnere noen ganger drukner i endeløse diskusjoner. Men det er ingen tid for å drukne, vi må svømme.»

mest lest