Trump vant i New Hampshire

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. januar 2024 | 06:11

Donald Trump vant republikanernes primærvalg i New Hampshire tirsdag, og slo tidligere guvernør fra Sør-Carolina, Nikki Haley.

Ifølge CNN er Trump i ledelsen med 54,4 prosent av stemmene når 72 prosent av avgitte stemmer er talt opp, mens Haley har 43,6 prosent.

Stemmeboksene i delstaten ble lukket kl. 03.00 norsk tid.

Trumps seier var et stort skritt mot å sikre seg republikanernes nominasjon. Han vant også vant i Iowa forrige uke.

Dette er første gang i moderne tid at en republikansk kandidat, som ikke innehar presidentembetet, vinner både Iowa og New Hampshire.

Den som vinner republikanernes nominasjon må vinne minst 1 215 av de 2 429 delegatene som tildeles som en del av primærvalgprosessen. Hittil har Trump vunnet 32 GOP-delegater, mens Nikki Haley har vunnet 17. Det står 22 delegater på spill i New Hampshire. Ifølge CNNs anslag for delegater viser at Trump har vunnet 12 delegater, mens Haley har vunnet 9 i delstaten. Én GOP-delegat er fremdeles ikke tildelt.

– Jeg er svært beæret over resultatet, sa Trump til Fox News.

Trump sa også at han «ser frem til å konkurrere mot den verste presidenten i vår lands historie.»

Trump talte til sine tilhengere klokken 03.30 norsk tid.

Artikkelen fortsetter.

– Ingen kandidat har tapt etter å ha vunnet Iowa og New Hampshire. Jeg skal ikke bli den første. Vi ligger foran alle på meningsmålinger, vi er foran Biden, sier Trump i talen.

Trump benyttet anledningen under seierstalen til å adressere hvordan hans tidligere republikanske primærkonkurrent, senator Tim Scott fra Sør-Carolina, tilsynelatende hadde sveket Nikki Haley ved å støtte ham.

– Hun utnevnte deg faktisk, Tim, sa Trump, refererende til hvordan Haley, som den tidligere guvernøren i Sør-Carolina, utnevnte Scott til Senatet i 2012. «Du må virkelig hate henne.»

Scott, som sto ved Trumps side på scenen, trådte deretter frem og bøyde seg mot mikrofonen, erklærte: «Jeg elsker deg bare!»

– Det er derfor han er en flott politiker! svarte Trump.

Haley sier at republikanernes nominasjonskamp er «langt fra over,» men hun gratulerte Trump med seieren i New Hampshire.

– Jeg vil gratulere Donald Trump med seieren i kveld. Han har fortjent det, og jeg vil anerkjenne det, sa hun i en tale til tilhengerne i Concord, New Hampshire, etter at resultatet var klart.

Haley fortalte tilhengerne i valgtalen at det er «dusinvis av stater igjen.» Det som imidlertid ikke er klart, er hvor Haley kan oppnå en seier mot Trump.

Neste viktige begivenhet i republikanernes kalender er primærvalget i Haleys hjemstat, Sør-Carolina, som ikke finner sted før 24. februar. Haley gjentok flere ganger de siste dagene at hun planlegger å fortsette kampen videre til Sør-Carolina.

mest lest