Stoltenberg til ukrainere: – Vi må ikke miste motet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. februar 2024 | 11:04

Nato-sjef Jens Stoltenberg oppmuntret ukrainere til å «ikke gi opp motet » under markeringen av toårsdagen for krigen i Ukraina lørdag.

– Situationen på slagmarken forblir ekstremt alvorlig. President Putins mål om å dominere Ukraina har ikke endret seg. Og det er ingen tegn til at han forbereder seg på fred, sier Stoltenberg i en uttalelse lørdag.

– Men vi må ikke miste motet.

– Ukraina kollapset ikke på uker, slik mange fryktet. Landet har gjenerobret halvparten av territoriet som ble inntatt av Russland. Presset Russland tilbake fra store deler av Svartehavet. Og påført store tap på de russiske styrkene, fortsetter Nato-sjefen.

Stoltenberg påpeker at NATO-allierte har kunngjort nye pakker med bistand til en verdi av milliarder av dollar den siste tiden.

– Mer støtte er på vei, sier han, og fortsetter:

– President Putin startet denne krigen fordi han ønsket å lukke NATOs dør og nekte Ukraina retten til å velge sin egen vei. Men han har oppnådd det motsatte: Ukraina er nå nærmere NATO enn noensinne før.

Stoltenberg hevder at Ukraina vil bli medlem av NATO. «Det er ikke et spørsmål om hvis, men når.»

– Mens vi forbereder dere for den dagen, vil NATO fortsette å stå sammen med Ukraina. For deres sikkerhet, og for vår egen, avslutter generalsekretæren med.

mest lest