Skal subsidiere 50 medier i Ukraina: Mottar skattepenger fra norsk pressestøtte

Avatar photo
Publisert 24. februar 2025 | 19:17

Amediastiftelsen har besluttet å tildele 3,2 millioner kroner til den ukrainske organisasjonen Association of Independent Regional Print Publishers in Ukraine (AIRPU). Midlene skal sikre drift av opptil 50 lokale og regionale medier i Ukraina frem til sommeren, melder Amediastiftelsen i en pressemelding.

Selv mottar Amedia en betydelig andel skattepenger gjennom den norske pressestøtten.

Bakgrunnen for tildelingen er at den amerikanske bistandsorganisasjonen USAid har satt alle medietildelinger på vent i 90 dager. USAid har tidligere gitt støtte til ukrainske medier på flere nivåer, inkludert lokale og regionale medier, som ofte opererer i frontlinjen eller okkuperte områder.

Stansen i støtten har satt flere medier i en prekær situasjon, med fare for umiddelbar nedleggelse, skriver Amediastiftelsen i sin pressemelding.

Stiftelsen har derfor forskuttert 50 000 euro, noe som har holdt 12 utsatte lokale og regionale medier i drift. Den nye tildelingen skal dekke ytterligere 38 medievirksomheter og sikre videre drift frem til juni.

Amediastiftelsen utvider samfunnsrollen

Parallelt med den akutte støtten vurderer Amediastiftelsen hvordan den kan bistå AIRPU med å etablere felles støttefunksjoner for mediene. Målet er å skape en mer bærekraftig driftsmodell for ukrainsk lokaljournalistikk i en krevende situasjon. De støttede mediene har tidligere mottatt midler fra Ukrainian Media Fund, et nordisk initiativ som også har fått støtte fra de norske Nansen-midlene.

Amediastiftelsen ble opprettet i 2016 av Sparebankstiftelsen DNB for å eie mediekonsernet Amedia AS, Norges største utgiver av redaktørstyrte medier. I 2024 ble stiftelsen tilført midler for å drive egen allmennyttig virksomhet, med fokus på demokrati, ytringsfrihet og journalistikk i Norge og Europa.

Amedia er den største mottakeren av den skattefinansierte, norsk pressestøtten. Gjennom 42 av deres aviser mottar de i år totalt 111,3 millioner kroner av pressestøtens 424,4 millionene, og dermed hele 26 %.

Bergensavisen, en av Amedias mest profilerte titler, mottar alene 27,5 millioner kroner.

Les også: Store mediekonsern tar majoriteten av pressestøtten: Utfordrer mangfoldet i norsk presse

Skattepenger og tilknytning til myndigheter

Amedia har tidligere hatt tilknytninger til Russland, deriblant ved eierskap av flere trykkerier og aviser. Disse har Amedia gradvis solgt seg ut av, inntil de solgte de 4 siste trykkeriene i 2022. I dag har de fortsatt tilknytninger til medievirksomhet i Øst-Europa og Sverige.

Det finnes imidlertid fortsatt til knytninger til Arbeiderpartiet og Høyre. Amedias konsernsjef er Anders Opdahl, som er blant annet tidligere redaktør for avisa Nordlys og har vært regionredaktør i Nord-Norge for NRK. Han har sittet i Arbeiderpartiets medie- og demokratiutvalg, nedsatt for å utforme partiets mediepolitikk for framtida, meldte Kampanje.

Også amediastiftelsens styreleder, Randi Eek Thorsen, er tidligere politiker fra AP. Hun var ordfører for Arbeiderpartiet i Gran kommune frem til 2023. Hun har også vært kommunestyrerepresentant i Lillehammer for SV. Videre har hun siden 2019 vært nestleder i Riksteaterets styre, som er eid av Kulturdepartementet.

Daglig leder i Amediastiftelsen er André Støylen, som har tidligere hatt en rekke verv for Høyre, inkludert leder for Unge Høyre, statssekretær i Miljøverndepartementet, finansbyråd i Oslo Kommune og nestleder i Oslo Høyre.

Ifølge pressemeldingen har Amediastiftelsen nå et eget styre og en daglig leder som forvalter midlene som skal til Ukrainsk media.

mest lest