Erna Solberg snakker varmt om EU: – Kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. mars 2023 | 14:15

Med gode meningsmålinger i ryggen og en befolkning som noen mener har «dårlig hukommelse» etter at Høyre har styrt i åtte år, tok Erna Solberg til talerstolen fredag som start på Høyres landsmøte denne helgen.

Og Solberg er for norsk EU-medlemsskap. Veldig for.

– Når krigen er over, vil USA igjen se mot Asia. Da blir EUs rolle enda viktigere. Og vi har satt oss selv på gangen, sa Høyre-lederen.

Hun ramset deretter opp en rekke områder der hun mener Norges avhengighet av EU blir større: Forsvar, industri, «klima og det grønne skiftet», næringsliv, handelskonflikter, forsvar og forsvarsindustri.

– Hvor er Norge når de viktige beslutningene fattes? Jo, vi venter spent på en café i Brussel mens andre land fatter viktige beslutninger som angår oss. Nei, kjære venner, Norges plass i Europa er ved bordet, sa hun.

Og de som demonstrerer fro EU i andre land, skal Norge støtte. Hun henviste til de som har demonstrert for EU i Georgia.

– De som nå løfter EU-flagget på nytt skal vite at de har vår støtte.

EU-flagget er samlende mente Solberg, som henviste til at det ble heist sammen med det ukrainske føagget da Kherson ble frigjort før nyttår.

Solberg mente også det var tendenser til en ny kald krig.

– Stadig oftere ser vi at udemokratiske land som Russland, Kina og Iran finner sammen. Vi ser tegn til at det senker seg et nytt jernteppe. Tegn til en ny kald krig.

Solberg lovet full norsk støtte til Ukrainas militære kamp mot Russland så lenge det var nødvendig.

– Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor ukrainere kjemper så hardt.
Hvorfor de kjemper sånn bare frie mennesker kan kjempe. Og hvorfor vi må støtte dem gjennom den vanskelige tiden for landet deres. Det skal vi gjøre, ser Solberg.

Det fulle ansvaret ligger på Russland.

– Å akseptere imperialisme og simpelt tyveri av andre lands arealer med våpenmakt, fremmer ikke fred.

Norsk studie om vaksine og overdødelighet vekker oppsikt internasjonalt (+)

mest lest