En mektig politiker i Sør-Sudan mener Kirkens Nødhjelp ikke tok nok hensyn til deltakernes sikkerhet på et fredsmøte. Åtte mennesker ble drept – og deretter seks i det som trolig var et hevnangrep.
Guvernøren i delstaten Eastern Equatoria har gitt Kirkens Nødhjelp skylden for at 14 medlemmer av en fredsdelegasjon i Lafon County døde, og sier at organisasjonen ikke rådførte seg med ham om deres aktivitet, skriver nettavisen Radio Tamazuj.
Det var 29. april at væpnede menn plasserte tømmerstokker på veien for å stoppe to av Kirkens Nødhjelps biler som fraktet deltakere fra en fredsmøte i Lafon County, og fire passasjerer i bilene ble skutt. Angriperne forfulgte fire andre passasjerer som flyktet ut i skogen og skjøt dem ned. Tre døde umiddelbart, en fjerde døde på en lokal helseklinikk kort tid etter.
Alle var menn i alderen 35 til 65 år, og det var blant annet flere ledere fra lokalsamfunnet». Ifølge Kirkens Nødhjelp kom deres egne ansatte seg i sikkerhet.
Bilene var tydelig merket med Kirkens Nødhjelps navn og logo.
Møtet ble organisert i regi av det statlige fredsbyggings-departementet og de lokale myndighetene i Lafon County for å skape fred mellom de krigførende samfunnene Locharok og Arilo (Lohitojo) i Imehejek og ble støttet av Kirkens Nødhjelp.
Morgenen 3. mai ble seks mennesker drept i landsbyen Lacharok i Lafon. Myndighetene omtaler hendelsen som et hevnangrep.
Radio Tamazuj melder at det var bevæpnede ungdommer fra lokalsamfunnet Tennet som drepte seks lokale bønder og skadet ytterligere én – som en hevn for de tidligere drapene.
Kirkens Nødhjelp i Oslo omtalte i en pressemelding de drepte som «lokale fredsaktører som deltok på en fredskonferanse».
– Dette er en trist dag for Kirkens Nødhjelp og for bistandsarbeidere over hele verden. Våre tanker går til familiene som har mistet en av sine kjære i dette angrepet, og våre ansatte som er berørt av dette, sier Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp i pressemeldingen.
– Vi fordømmer angrepet på sivile og humanitære arbeidere på sterkeste. Angrepet viser hvor krevende og kompleks det er å jobbe i land hvor sikkerhetssituasjonen endrer seg hele tiden, sier Høybråten.
Kirkens Nødhjelp har vært til stede i Sør-Sudan i 50 år.
Guvernør i delstaten Eastern Equatoria, Louis Lobong Lojore, kritiserer i intervjuet med nettavisen Radio Tamazuj den norske hjelpeorganisasjonen for ikke å ha konsultert med ham om en pågående freds- og forsoningsdialog mellom to lokale grupper.
Han hevder at drapene kunne ha vært unngått dersom han var konsultert på forhånd og nødvendige sikkerhetstiltak iverksatt.
– Jeg aner ikke hva som foregikk. På tross av at jeg er sjef for delstaten, sjef for fred og forsoning, sjef for sikkerhet og sjef for administrasjonen – og jeg kan legge til også det humanitære. Intensjonen om å forsone lokalsamfunn som hadde slåss var god, men innen fred og forsoning må folk informeres slik at vi skal kunne forberede noe som kalles sikkerhetstiltak, sier guvernøren – tilsynelatende ironisk.
Mens guvernøren framstiller Kirkens Nødhjelp som ansvarlig for møtet og som arrangør, gir den norske organisasjonen uttrykk for at den kun var økonomisk sponsor og støttet logistikkmessig.