USA går foran: Vedtar forbud mot digitale sentralbankpenger (CBDC)

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 24. mai 2024 | 16:51

Mange vet knapt hva det et, men torsdag vedtok et flertall i Kongressen et lovforbud mot at USAs sentralbank, Federal Reserve, skal kunne bytte ut dagens dollar med såkalte digitale sentralbankpenger, på engelsk Central Bank Digital Currency (CBDC).

Samtlige republikanere stemte for forbudet, de fikk følge av tre demokrater.

«I mer enn to år har vi jobbet for å utdanne, øke støtten og vedta denne viktige lovgivningen, som forhindrer uvalgte byråkrater fra å utstede et økonomisk overvåkingsverktøy for å fundamentalt undergrave våre amerikanske verdier,» sa republikaneren Tom Emmer etter avstemingen.

«Min lovgivning sikrer at USAs digitale valutapolitikk forblir i hendene på det amerikanske folket, slik at enhver utvikling av digitale penger reflekterer våre verdier om personvern, individuell suverenitet og fri markedskonkurranseevne. Dette er hva fremtidens globale digitale økonomi trenger,» fortsatte han.

I mars sa sentralbanksjef Jerome Powell at Federal Reserve «ikke var i nærheten av» å opprette en digital sentralbankvaluta.

«Hvis vi noen gang skulle gjøre noe sånt som dette, og vi er veldig langt fra å tenke på det, ville vi gjort dette gjennom banksystemet, den siste tingen… Federal Reserve ville ønske var å ha individuelle bankkontoer for alle amerikanere,» sa Powell.

Ikke alle er like fornøyd med lovforslaget som ble vedtatt.

«Ved å forby alle CBDC-er, truer lovforslaget selve forrangen til den amerikanske dollaren og makten som et dgir nasjonen vår. I dag er den amerikanske dollaren den globale reservevalutaen, med mer enn halvparten av all internasjonal handel i dollar. Men verden ser på hvordan man kan fremskynde transaksjoner og redusere kostnadene, inkludert ved å utstede sine egne digitale valutaer i sentralbanken,» sa Maxine Waters, demokraten som leder House Financial Services Committee.

«For tiden raser 13 nasjoner fremover med CBDC-utvikling, inkludert våre G-7-kollegaer, som er i langt mer avanserte stadier av CBDC-utvikling enn USA. Faktisk, hvis dette lovforslaget blir lov, ville vi være det eneste landet i verden å forby en CBDC,» fortsatte hun.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest