Høyre-politiker: – NRK greide ikke å brunbeise Ola Svenneby

Avatar photo
Publisert 24. juni 2024 | 20:13

Høyre-politiker Simen Sandelien gir sin fulle støtte til Unge Høyre-leder Ola Svenneby, samtidig som andre Høyre-topper kritiserer eget ungdomsparti for deres nye innvandringspolitikk.

Svenneby var gjest på Politisk Kvarter hos NRK mandag, hvor han ble grillet for Unge Høyres ferske vedtak om at Norge skal ta imot null kvoteflyktninger fremover.

Sandelien skriver på Facebook at han opplever intervjuet som uredelig.

– Svenneby serverte alle de fornuftsbaserte argumentene for hvorfor vi trenger en ny asylmodell og stod klippefast på sine ståsteder til tross for at NRKs journalist etter beste evne forsøkte å brunbeise og å være usaklig, skriver Høyre-politikeren.

NRK-reporteren forsøker i intervjuet å koble Svennebys politikk opp mot «ytre høyre» i Europa. Han avfeier dette, og sier at de vedtar den politikken de mener er best, uavhengig av hvem som måtte være enig med dem.

Sandelien mener ungdomspolitikerens svar gir grunnlag for optimisme både for innvandringsdebatten og for Høyre.

– Flere politikere bør lytte til dette og ta lærdom av hvor lett det er å sette fornuftsballen i mål, bare man ikke frykter moralismen hos pressen. Jeg er overbevist om at denne måten å servere budskapet på går rett hjem hos velgerne, skriver Sandelien.

Han mener sentrumspartiene må endre strategi så snart som mulig, om de vil forhindre at flankepartiene overtar for de tradisjonelle styringspartiene, både i Norge og resten av Europa.

– Styrer man europeiske samfunn videre ut i kaos er det vanskelig å spå akkurat hva som vil skje og når, men trivelig blir det ikke. Trendene peker feil vei på mange svært problematiske områder, skriver Sandelien, og legger til:

– Det er betegnende på pressens fullstendige mangel på forståelse for dette temaet, når journalisten insinuerer at det å ta imot mennesker til Norge innebærer at «rike Norge får noen små smerter». Det er en rimelig virkelighetsfjern måte å analysere saken på.

Problemet bør ikke omtales som «noen små smerter», mener Høyre-politikeren.

– Det er trender som peker mot samfunnskollaps dersom de ikke snus.

Sandelien viser til at det er 300.000 mennesker som bor i Norge i dag med fluktbakgrunn, og at gjennomsnittlig integrering av én mannlig flyktning koster rundt 22 millioner kroner gjennom et livsløp.

– Kvinner er dyrere. En halv million kvinner er voldtatt av innvandrere i Europa de siste tiårene. Bilene brenner, bombene sprenger i Sverige. Gjengvold og mafia brer om seg. Institusjoner korrumperes. Velferdsstaten svindles.

Høyre-politikeren reagerer og på at NRK-reporteren kun ønsket å snakke om «migrantperspektivet», og mener at det vitner om en fullstendig mangel på innsikt i hvorfor vi nå diskuterer innvandring.

– Det er samfunnshensynet som driver endringene og samfunnshensynet er faktisk viktigere enn migranthensynet. Jeg synes egentlig at Ola også kunne ha sagt det litt mer direkte. Det burde være en selvfølge.

Det er imidlertid ikke alle i Høyre som er fornøyde med ungdomspartiet og Ola Svenneby i etterkant av deres landsmøte.

Mari Holm Lønseth, Høyres justispolitiske talsperson, sier til VG at hun er uenig med Unge Høyre.

– Vi kan ikke si stopp til kvoteflyktninger, men vi kan ta imot færre enn det vi gjør i dag, sier hun til avisen, og legger til:

– Det er særlig to tiltak jeg mener er viktige: Vi trenger en strengere politikk for familiegjenforening og vi må vurdere en ordning med å gi flyktninger beskyttelse i tredjeland.

Leder for Høyre i Oslo, Mudassar Kapur, skriver i en SMS til NRK at han også er uenig med ungdomspartiet.

– Jeg mener det er feil å sette en full stopp for kvoteflyktninger til Norge. Dette er en gruppe som har stort behov for beskyttelse, skriver han.

Flere ungdomspolitikere har meldt seg ut av Unge Høyre, på grunn av vedtaket om å ikke ta imot kvoteflyktninger så lenge Norge har et integreringsetterslep.

Høyres ordfører i Oslo, Anne Lindboe, kaller vedtaket «uverdig». Det skriver NRK.

mest lest