FrP får millioner fra anonyme donorer: – Vi vil unngå mobbing

Avatar photo
Publisert 24. juli 2023 | 19:42

Gruppen «Aksjon for borgerlig valgseier» har gitt fem millioner kroner til Fremskrittspartiet. De ønsker ikke å fortelle hvem de får penger fra.

Gruppen har fått oppmerksomhet flere ganger ettersom de ikke offentliggjør hvilke aktører som står bak pengegavene.

Gruppens talsperson Ole Gunnar Hauso forteller til DN at det er privatpersoner som donerer pengene. Selv om de er kjent med hvem som donerer penger, ønsker de ikke å offentliggjøre identitetene deres.

Hauso forteller at personfokuset rundt støtten til høyresiden er årsaken til at de ønsker å skjule hvem bidragsyterne er.

– Vi vet fra erfaring at venstresiden kun er interessert i å vite hvem som har gitt pengene. Vi har laget dette skillet for å få snakket om politikk, sier Hauso.

Han legger til at anonymiteten er ment for å unngå mobbing.

– Du ser hvordan Stein Erik Hagen omtales når han gir sine pengegaver til høyresiden, sier Hauso.

Han viser til at Hagen-familien gjennom Canica AS har gitt millioner av kroner til Høyre og Fremskrittspartiet.

Takker ja til pengene

FrP delte et innlegg på sine nettsider like før helgen hvor de skriver at de har takket ja til penger fra gruppen, og at de er opptatt av å ha et ryddig forhold til det å motta bidrag.

– Bidragene vil bidra til å jevne ut noe av forskjellen mellom de store overføringene som Arbeiderpartiet og de andre partiene på venstresiden får fra sine venner i fagbevegelsen, sier generalsekretær og stabssjef Finn Egil Holm i meldingen.

Fremskrittspartiet legger til at de har mottatt et bidrag på en million kroner fra Hagens selskap Canica.

– Det ligger ingen skjulte bindinger i bidrag Fremskrittspartiet mottar i valgkampen, i motsetning til det samrøret mellom verv, aktiv politisk påvirkning og milliongaver som rødgrønne partier, kanskje spesielt Arbeiderpartiet får fra fagforeninger, som også har valgte posisjoner i sentralstyret og landsstyret, der de er med å utforme politikken. Fremskrittspartiet gir ingen slike motytelser, sier Holm.

Partiet opplever at Arbeiderpartiet misliker at andre får bidrag som utjevner forskjellen mellom Ap og ikke-sosialistiske partier.

Kritiserer bidraget

Eivind Smith er professor i rettsvitenskap og er leder av Partilovnemnda. I 2021 sa han til VG at det skal være åpenhet om hvem som finansierer de politiske partiene, og at det er forbudt å motta gaver fra anonyme eller utenlandske givere eller fra offentlige selskaper.

Da VG spurte ham om partiene bør si nei til gaver fra slike aktører, svarte Smith:

– Ja, dersom de ønsker å opptre å tråd med intensjonen i lovverket som gjelder, så vil nok dette være et godt råd.

mest lest