Professor ved NTNU og makroøkonom i Garantum Wealth Management mener at Norges Bank må heve renten for å motvirke en «lønns-, pris- og valutakursspiral».
– Hadde jeg sittet i Norges Bank, ville jeg begynt å forberede meg på å komme med forslag til den pengepolitiske komiteen om å sette opp renten ved neste møte. Det er ikke dermed sagt at det vil skje, men en sånn kroneutvikling er en veldig strek i regningen for Norges Bank, sier professor Knut Anton Mork til Dagens Næringsliv.
Ifølge avisen svekkes den norske kronen skraftig i det internasjonale valutamarkedet igjen. Tirsdag var dette mest merkbart mot britiske pund, som har nådd sitt høyeste nivå siden 1973. Kronen har også hatt en betydelig nedgang mot både euro og dollar.
– Jeg håper at kronen styrker seg igjen, men de som sitter med ansvaret må gjøre mer enn å håpe, sier Mork.
Mork retter også pekefingeren mot Stortinget og regjeringen.
– Kronekursen er et varsko for norske myndigheter. Dette går på hvordan vi organiserer offentlig sektor, alt surret omkring kommune- og fylkessammenslåing, politi, domstoler, sykelønnsordning og arbeidstidsbestemmelser. Og vi må tenke på skatt, sier han til DN.
Økonomnestoren påpeker at norsk politikk vakler.
– Vi har høyere inflasjon enn våre naboland, særlig når vi ser på kjerneinflasjon. Eksportnæringen og reiselivet går bra, men det er nettopp fordi kronen er så svak. Det er et faretegn, advarer Mork.
Artikkelen fortsetter.
Tirsdag har euroen ligget like under 12 kroner nesten hele dagen. Ved inngangen av juli kostet en euro 11,44 kroner. En amerikansk dollar bikket mandag 11 kroner, og har ligget like over 11 kroner stort sett hele tirsdagen. I slutten av forrige uke kostet dollaren 10,80 kroner, ifølge E24.
Kronens svekkelse setter økt press på Norges Bank og norske myndigheter for å handle, i stedet for å håpe på en spontan bedring.