Oberstløytnant: – Ukraina bedriver en systematisk degradering av de russiske styrkene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. august 2022 | 16:18

Oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer ved Krigsskolen, mener at ukrainernes strategi på Krim har en psykologisk effekt på den russiske fienden.

– Det ukrainerne nå gjør på Krim er et ledd i en bred organisert militær motstand. Beskjeden til Russland er klar: «Så lenge dere befinner dere på ukrainsk jord er dere ikke trygge», sier Palle Ydstebø.

– Ukrainske styrker driver nå en sakte, metodisk nedsliting av russiske styrker. Ukraina er i ferd med å ta føringen, sier han til VG.

FN hevder at minst 5.237 sivile ukrainere er drept og drøyt 7.000 er såret – men de egentlige tallene antas å være svært mye høyere. 6,7 millioner ukrainere flyktet til utlandet.

Gjennom sommeren har frontene i krigen tilsynelatende vært fastlåst. 20 % av Ukraina er under russisk kontroll.

Utslitt
– Russland har egentlig ikke tatt noe territorium siden Lysytsjansk i begynnelsen av juli. Rett og slett fordi styrkene er for utslitt, sier sjefforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NRK.

Hvordan det ukrainske motoffensiven går, vil etter Bukkvolls mening være avgjørende for hvordan hele krigen utvikler seg.

At den ukrainske motoffensiven skal mislykkes helt, er ifølge Bukkvoll det minst sannsynlige scenarioet.

– Men i krig må man ta høyde for det usannsynlige. Men så utslitt som det russiske forsvaret er nå, er det vanskelig å se for seg, sier han.

Droneangrep mot Russlands marine-hovedkvarter på Krim:

 

mest lest