Ryktene svirrer etter flyulykken: Prigozjins fly viste ingen tegn på problemer før styrt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. august 2023 | 09:36

Ryktene svirrer om Wagner-lederens død.

Ifølge russiske medier var Jevgenij Prigozjin om bord i flyet son angivelig styrtet i nærheten av landsbyen Kuzhenkino i fylket Tver, som ligger mellom Moskva og St. Petersburg.

Det russiske nyhetsbyrået Tass skriver, basert på opplysninger fra russiske luftfartsmyndigheter, at ti personer har omkommet i en flyulykken.

Det samme bekrefter også Wagner-gruppen på Telegram.

Men mediekanalen Russia 24 skriver imidlertid at det ikke må forstås som en «offisiell» bekreftelse.

Det er flere som spekulere i om Russlands president, Vladimir Putin, står bak.

Tankesmia Institute for the study of war (ISW) skriver i sin daglige rapport at det trolig var russiske styrker som skjøt ned flyet med Wagner-ledelsen om bord.

Først skrev ISW at det var usannsynlig at Putin ville drepe Prigozjin. Nå skriver de at de tok feil, og mener det er usannsynlig at noen i den russiske forsvarsledelsen gjennomførte et slikt angrep uten at Putin sto bak.

ISW skriver i sin rapport at Russlands forsvarsdepartement og Kreml har ødelagt Wagner og svekket Prigozjins autoritet siden opprøret, og at det angivelige drapet på toppledelsen i Wagner-gruppa sannsynligvis var det siste steget i arbeidet med å utslette Wagner som en uavhengig organisasjon.

Avisen Financial Times skriver de har en kilde på at privatflyet ble skutt ned. På Telegram-kanalen Gray Zone, som Prigozjin selv har brukt, hevdes det at flyet ble skutt ned av russiske regjeringsstyrker.

President Joe Biden «ikke overrasket» over dødsfallet til Wagner-grunnleggeren.

– Jeg vet ikke med sikkerhet hva som skjedde, men jeg er ikke overrasket, sa Biden etter en briefing om flystyrten, ifølge The Guardian.

– Det er ikke mye som skjer i Russland som Putin ikke står bak. Men jeg vet ikke nok til å vite svaret.

Ifølge Reuters har flyet som skal ha styrtet, bare har vært involvert i én ulykkeshendelse på over 20 år.

Privatflyet som Jevgenij Prigozjin antas å ha vært på, viste ingen tegn til problemer før et plutselig fall i de siste 30 sekundene registrert høyde. Det viser flysporingsdata, ifølge Reuters.

Ian Petchenik, som jobber for flysporingsnettstedet Flightradar24, fortalte Reuters at flyet, en Embraer Legacy 600, «plutselig dykket vertikalt» klokken 17.19 lokal tid.

– Det som skjedde skjedde raskt, sier Petchenik, før han legger til at det før fallet ikke var noe som tydet på at noe var galt med flyet.

Video delt på sosiale medier ser ut til å vise flyet som faller fra himmelen med et spor av røyk bak seg.

mest lest