I et intervju med VG på Grønland Torg i Oslo, forklarte Frp-leder Sylvi Listhaug hvorfor partiet ønsker at politiet skal registrere kriminelles innvandrerbakgrunn i tre generasjoner.
Sammen med partiets innvandringspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, kritiserte Listhaug politiet for å skjule hvor mange unge kriminelle som har innvandrerbakgrunn.
VG møtte duoen på Grønland, et område som både Listhaug og Wiborg beskrev som belastet. Wiborg uttrykte at han ikke ville gått alene på kvelden, en følelse som Listhaug delte.
– Det er ikke nødvendigvis trygt for alle å gå her, i hvert fall ikke i sidegatene, forklarte Wiborg, mens Listhaug la til at hun generelt ikke oppholder seg mye i byen om kvelden.
Listhaug pekte på episoder med vold, inkludert knivstikking og ran, som årsaken til usikkerheten hun føler i området. Hun fremhevet behovet for å kartlegge innvandrerbakgrunn blant kriminelle for å kunne føre en mer faktabasert debatt om kriminalitet og integrering.
Listhaug forsvarer forslaget om å registrere kriminelles landbakgrunn tre generasjoner tilbake med at det er nødvendig for å forstå hvilke grupper som er overrepresentert i kriminalstatistikken. Hun påpekte at enkelte innvandrergrupper har store integreringsproblemer og er sterkt overrepresentert i kriminalstatistikken.
Wiborg la til at offentliggjøring av slike data er viktig for å ha en faktabasert debatt. Han hevdet at Norge bør prioritere å ta imot flyktninger fra områder hvor det er lavere kriminalitet.
– Hvis man først skal hente flyktninger, så er det Norge som velger hvem vi henter. Da bør vi hente fra de områdene vi har mindre problemer med, der det er lavere kriminalitet, høyere sysselsetting, enn å hente fra de områdene med størst integreringsproblemer, sier Wiborg.
Listhaug ønsker å nå ut til velgere med innvandrerbakgrunn. Hun argumenterte for at mange innvandrere selv er blant dem som rammes hardest av kriminalitet, og at de derfor kan være enige i Frps strenge politikk.
– Jeg håper at flere innvandrere stemmer på oss. Jeg vil ha bort myten om at vi er mot innvandrere, sier Frp-lederen.
Listhaug avsluttet med å avvise ideen om å registrere kriminelles hudfarge, slik det gjøres i USA, og understreket at det er landbakgrunn som er relevant for Norge.
– Det er ikke relevant i det hele tatt, sier Listhaug. Hun understreket at Frps mål er å utforme politikk basert på norske forhold.
I Norge finnes det over 1.152.000 personer med innvandrerbakgrunn, ifølge tall fra SSB. Av disse er 931.000 født i utlandet, mens 221.000 er født i Norge med foreldre eller besteforeldre som er født i utlandet.