Kamper i Kosovo: Flere er drept

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 24. september 2023 | 19:27

I Nord-Kosovo har det oppstått kamper mellom væpnede grupper og myndighetene i Nord-Kosovo, kosovariske og serbiske myndigheter, skriver NRK.

Fire personer, inkludert en politibetjent, har blitt drept. Det sier lokalpolitiet.

Rundt 30 væpnede personer skal søndag formiddag, ha blitt omringet av politistyrker, og myndighetene oppfordrer dem til å overgi seg.

Noe senere på dagen skal politiet ha skutt og drept en bevæpnet person i landsbyen Banjska, melder Reuters.

Dette voldelige sammenstøtet fulgte et tidligere angrep på en politipatrulje i Nord-Kosovo som førte til en politimanns død og en annen såret.

– Det er minst 30 profesjonelle menn, enten militære eller politifolk. De er bevæpnet og omringet av våre politistyrker. Jeg oppfordrer dem til å overgi seg til våre sikkerhetsorganer, sa statsministeren under en pressekonferanse, ifølge AFP.

Videre hevdet statsministeren at serbiske myndigheter hadde en finger med i angrepet.

– Personene som sto bak angrepet, var profesjonelle, brukte masker og var tungt bevæpnet, skriver kosovos statsminister Albin Kurti i sosiale medier.

Kosovos president, Vjosa Osma, støtter statsministerens uttalelser. Osma hevder at hendelsen er iscenesatt av «serbiske kriminelle gjenger», og mener det er et angrep på lov og orden, og «mot Republikken Kosovos suverenitet».

Nord-Kosovo har opplevd økt spenning den siste tiden, spesielt setter et lokalvalg som førte til valg av kosovoalbanske ordførere i områder med en betydelig serbisk befolkning. Uroen har vedvart fra mai av.

Valgdeltakelsen var lav blant serberne, som boikottet valget. Valgdeltakelsen lå like over tre prosent.

Les også: Ukrainsk general: Vinteren vil ikke bremse motoffensiven

Presidenten i den serbiske nasjonalforsamlingen mener på sin side at skylden skal legges på Kosovo.

Vladimir Orlić svarer kontant at det er Kosovos statsminister som har iscenesatt angrepet:

– Hvis vi skal snakke om hvem som egentlig er ansvarlig for volden, er det Albin Kurti. Og det vet alle. De siste månedenes brutale terror mot uskyldige serbere har skjedd nettopp på grunn av dette: Han ønsket å trappe opp konflikten, sier Orlić til den serbiske avisen Blic.

NATO sendte 700 flere soldater til Kosovo for å håndtere uroen som oppsto etter valget, noe som resulterte i skader på både NATO-soldater og serbiske demonstranter. Rundt 30 Nato-soldater og over 50 serbiske demonstranter skal ha blitt skadet.

Fredssamtalene, ledet av EU, har nylig brutt sammen. Kosovos statsminister ble kritisert for manglende opprettelse av kommuner med lokalt selvstyre for områder med en overvekt av serbiske innbyggere, skriver BBC.

mest lest