EU-kritisk statsråd unnlot å publisere rapport – mente den kunne gi næring til «konspirasjonsteorier»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. oktober 2022 | 11:46

Nationen skrev fredag om kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) som ikke vil publisere en rapport som departementet selv bestilte.

Rapporten kom fra Forsvarets forskningsinstitutt og hadde tittel «Scenarioer for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg». Den diskuterer blant annet muligheten for Russland kan utnytte motstand mot EU og EØS til å påvirke norske valg.

Statsråden mente at funnene kunne gi næring til konspirasjonsteorier og koble EØS-motstand til ekstreme politiske synspunkter. Dette er bakgrunnen for at departementet velger å ikke publisere – samme departement som har ansvar for gjennomføring av valg.

Sp er som kjent motstandere av EU og EØS.

– Hvis forskere ønsker å presentere slike argumenter for EU og EØS, kan de melde seg inn i en organisasjon eller et politisk parti, i stedet for å pakke inn det i en forskningsrapport om valgpåvirkning, som er egnet til å bidra til økt polarisering av den norske debatten, sa Gjelsvik til Nationen.

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Kuhlmann/ MSC/Wikimedia/Lisens

Tidligere forsvars- og utenriksminister:

Ine Eriksen Søreide sier til VG at hun  tenkte at dette måtte være en misforståelse når hun leste saken i Nationen. Hun mener det er ekstremt alvorlig at den statsråden som har ansvar for valggjennomføring og å vurdere risikobildet opp mot norske valg, bare avfeier deler av en rapport hans eget departement selv har bestilt – fordi han ikke liker konklusjonen.

– Det er alvorlig, for hele poenget med rapporten er å sette inn tiltak slik at vi kan redusere risikoen for uønsket valgpåvirkning. Det blir vanskeligere når man bestemmer seg for å utelukke bestemte scenarioer, sier Søreide.

Nå krever Høyre at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer på banen, ifølge VG.

FFI har publisert rapporten på egne nettsider, etter at departementet valgte å ikke publisere det på sine nettsider.

Gjelsvik forsvarer i en e-post til VG beslutningen om ikke å legge ut rapporten på sine egne nettsider.

– Departementet har hele tiden vært tydelig på at FFI kan publisere rapporten på sine nettsider. Dette ble også formidlet skriftlig til FFI 29. september. Vi har også gitt innsyn i rapporten til journalister og andre som har bedt om det, skriver Gjelsvik.

– Jeg mener rapporten blant annet blander fiksjon og virkelighet på en uheldig måte som kan spore av debatten. Jeg fryktet at enkelte kunne ledes til å tro at dette er faktiske sårbarheter i gjennomføringen av valg i Norge. Derfor valgte vi å ikke legge rapporten ut på regjeringen.no, skriver han.

Regjeringen med «hemmelig plan» for å øke bistandsbudsjettet: Er det nordmenn de vil lure? (+)

mest lest