– Utenkelig at Israel ikke har atomvåpen

Avatar photo
Publisert 24. oktober 2023 | 21:59

Flere internasjonale organisasjoner har uttrykt bekymring over en eskalering av krigen mellom Israel og Hamas, som har potensial til å involvere atomvåpen.

To dager etter Hamas’ utførte et rystende terrorangrep mot Israel, oppfordret den israelske politikeren Tally Gotliv regjeringen til å slippe løs et «dommedagsvåpen mot fiendene» på X/Twitter.

Israels kjernefysiske kapasitet er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål.

Talsperson for israels utenriksdepartement Joël Lion, nekter å si noe om Israels atomarsenal når TV 2 stiller ham spørsmål om det.

– Vi skal vinne denne krigen. Vi skal eliminere Hamas, og først da kan vi besvare alle de tøffe spørsmålene, som også du stiller, sier han til kanalen.

En rekke internasjonale organisasjoner og land tror imidlertid at Israel har atomvåpen.

Federation of American Scientists, som er en internasjonal autoritet på antall atomvåpen, beregner at Israel i 2023 besitter 90 atomstridshoder.

– Det er allment akseptert at Israel utviklet et kjernefysisk program som har pågått siden midten av 60-tallet, og at de har et kjernefysisk reaktorkompleks i Dimona, sier den britiske atomeksperten David Butler til TV 2.

Han er Europas ledende eksperter på effektene av kjernefysisk krigføring.

Les også: Pilot arrestert – slik forsøkte han å styrte flyet

Israel har lenge ført en politikk med «atomuklarhet». De har aldri direkte bekreftet eller benektet eksistensen av et atomarsenal.

– Men med et program som har pågått så lenge, er det utenkelig at de ikke har atomvåpen og midler til å bruke dem, sier Butler til TV 2.

Han tror likevel det er usannsynlig at Israel vil vurdere å benytte seg av eventuelle atomvåpen i krigen mot Hamas.

– De har mer enn nok midler til å beseire Hamas ved å bruke konvensjonelle midler, sier han.

mest lest