Norge skal utvikle nytt supermissil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. november 2023 | 09:21

Regjeringen vil starte utviklingen av en ny generasjon missil i samarbeid med Tyskland, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Det melder regjeringen i en pressemelding.

– Vi må starte jobben i dag med å utvikle de våpnene som skal beskytte oss mot morgendagens trusler. Det nye missilet vil styrke Norges forsvarsevne og mulighet til å bekjempe mål på lange avstander og skal etter planen være klart i 2035, sier Gram.

Kongsberg Defence and Aerospace vil lede utviklingen av det nye sjømålsmissilet, som planlegges å være klart i 2035.

– Utviklingen av norske missiler er en suksesshistorie. Norsk forsvarsindustri med Kongsberg i spissen har unik kompetanse og produserer missiler i verdenstoppen. Prosjektet vil bidra til å videreutvikle den strategisk viktige teknologikompetansen, slik at vi også i framtiden kan utvikle missiler som er attraktive for andre NATO-land og nære allierte, sier Gram.

Hensikten med prosjektet er å sikre at Norge fortsetter å ha en ledende missilindustri i fremtiden, på linje med den vi har i dag. Denne industrien er ansvarlig for å skape hundrevis av arbeidsplasser i Norge og gir oss en styrket rolle både nasjonalt og internasjonalt, spesielt innenfor NATO-samarbeidet. Samarbeidsprosjektet for utvikling av det nye missilet involverer både Norge og Tyskland, og missilet er planlagt å bli implementert på norske og tyske marinefartøyer, heter det i pressemeldingen.

– Tyskland er vår viktigste europeiske partner for samarbeid om forsvarsmateriell og en stor og viktig alliert i NATO, sier Gram.

Missilet har frem til nå blitt omtalt som Future Naval Strike Missile (FNSM). I videreutviklingen vil det gå under navnet Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing.

mest lest