Den 23. september kjørte en elektrisk bil ut gjennom en murvegg i parkeringshuset på Sandvika Storsenter. En mann i 60-årene som satt i bilen omkom.
Bilen var en Volvo XC40 Recharge elbil.
Den 12. november kom politiet med en pressemelding om Statens Vegvesens funn fra ulykkesbilen.
«Den tekniske rapporten viser at det ikke er funnet feil eller mangler på ulykkesbilen som kan ha medvirket til ulykken. Bilen ble vurdert å være i teknisk god stand. Volvos egne undersøkelser av bilen har konkludert med det samme,» skrev politiet.
De fant at bilen hadde en hastighet på 62 km/t idet den traff murveggen. Gasspedalen var aktivert 100 prosent fra ca. 3 sekunder før kollisjonen. Bremsepedalen var ikke betjent de siste 5 sekundene før ulykken, skrev politiet.
Det er denne konklusjonen fra Statens Vegvesen en ekspert på elektronikk i biler stiller i tvil.
Det ble observert at den omkomne føreren av bilen gikk inn på passasjersiden, da det ikke var mulig å gå inn førerdøren grunnet en bil som stod tett opptil.
– Den svarte boksen alene kan ikke fortelle oss om gasspedalen har vært trykket inn, sier Simen Huse til motor.no.
Huse er daglig leder i Simco. De bistår forsikringsselskaper, myndigheter og verksteder med å analysere og diagnostisere elektronikk i kjøretøy.
Han sier det er noe boksen kan fortelle. Men det er begrensninger.
Den kan fortelle om en bil har bremset, gitt gass eller akselerert – eller fått signal om å sette opp farten.
– Men vi kan ikke se hvordan dette signalet er gitt. Vi kan ikke se om noen fysisk har trykket på gasspedalen eller om signalet kommer av en feil i noen av komponentene, sier Huse til motor.no.
Han mener derfior det er umulig for Statens Vegvesen å konkludere med at «gasspedalen har vært aktivert 100 prosent fra cirka 3 sekunder før kollisjonen».
Noe annet enn foten på gasspedalen kan altså ha forårsaket signalet, mener Huse.