Japanske forskere finner sjeldne mineraler verdt over 290 milliarder kroner

Avatar photo
Publisert 24. november 2024 | 14:55

Japanske forskere gjorde i sommer oppsiktsvekkende oppdagelser på havbunnen ved Minami-Tori-shima, en øy i Stillehavet. Funnet skal ifølge forskere dreie seg om anslagsvis 230 millioner tonn sjeldne mineraler.

Ifølge The Nippon Foundation inneholder området hele 610 000 tonn kobolt og 740 000 tonn nikkel, noe som kan dekke Japans behov for disse ressursene i henholdsvis 75 og 11 år. Det skal være snakk om totalt 230 millioner tonn «lett utvinnbare manganforekomster».

Med en dollarvaluta på overkanten 11 kroner utgjør verdien på feltet et estimat på 290 milliarder kroner.

Såkalte rare earth minerals er ressurser som brukes i slik som litiumbatterier, og er dermed nødvendig for produksjon av elbiler, datamaskiner, smarttelefoner og tilsvarende avansert teknologi.

Markedet for sjeldne mineraler forventes å vokse med mellom 400 og 600 prosent i takt med overgangen til batteridrevet teknologi.

Professor Yasuhiro Kato fra Universitetet i Tokyo sier at Japan planlegger å utvinne rundt tre millioner tonn årlig. Universitetet skal bidra med detaljanalyser av de utvunne materialene.

– Disse ressursene er avgjørende for økonomisk sikkerhet. Vi tar sikte på å utvinne 3 millioner tonn årlig og fortsette med utviklingen samtidig som vi minimerer påvirkningen på havmiljøet, uttalte professoren i et pressemøte.

Utvinningen er forventet å starte i 2026.

Les også: Norge dårligst i Norden på innovasjonsliste

Hvis hele forekomsten ved Minami-Tori-shima ble solgt ville verdien tilsvart over 290 milliarder kroner, men ettersom Japan i dag importer nær alt behov for denne type sjeldne mineraler er det dermed forventet at dette ikke vil bli solgt til andre markeder, men at det holdes nasjonalt i landet for egen teknologisk utvikling og produksjon.

Funnet vil styrke Japans økonomi betydelig, i tillegg til å redusere landets avhengighet av import og dermed posisjonere nasjonen som en ledende aktør innen grønn teknologi og batteriproduksjon.

mest lest