Joe Rogan: Professor forteller om barns lidelser i gruver for det «grønne skiftet»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 24. desember 2022 | 03:52

Joe Rogans podcastgjest forteller om de umennesklige forhold til barn og voksne som jobber i Kobolt-gruver i Kongo for en dollar dagen.

Siddharth Kara som er gjesteprofessoren ved Harvard, avslører forholdene i kobolt-gruveindustrien i Kongo i en nylig episode av «The Joe Rogan Experience», som har gått viralt. Videoen har allerede over en million visninger.

Siddharth Kara, er forfatter av «Cobalt Red: How The Blood of The Congo Powers Our Lives», fortalte podcast-verten Joe Rogan at det ikke finnes noe slikt som «ren kobolt».

– Det er markedsføring, sa Kara.

Kara fortalte Rogan at nivået av «lidelse» til det kongolesiske folket som jobber i koboltgruver var forbløffende.

På spørsmål fra Rogan om det var noen koboltgruve i Kongo som ikke var avhengig av «barnearbeid» eller «slaveri», fortalte gjesteprofessoren ved Harvard at det ikke var noen.

– Jeg har aldri sett en, og jeg har vært i nesten alle de store industrielle koboltgruvene i landet, sa Kara.

En grunn til det er at etterspørselen etter kobolt er eksepsjonelt høy: – Kobolt er i hvert eneste litium-batteri produsert i verden i dag, forklarte han.

Som et resultat er det vanskelig å tenke på en teknologi som ikke er avhengig av kobolt for å fungere, sa Kara. Smarttelefon, nettbrett, laptop og elektrisk kjøretøy trenger mineralet.

– Vi kan ikke fungere på en daglig basis uten kobolt, og tre fjerdedeler av forsyningen kommer fra Kongo, la han til. «Og det blir utvunnet i forferdelige, hjerteskjærende, farlige forhold».

– Men i det store og hele vet ikke verden hva som skjer i Kongo, sa Kara.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor forferdelig det er, svarte Rogan.

Ifølge Fox News inngikk Biden-administrasjonen nylig en avtale med Den demokratiske republikken Kongo og Zambia for å styrke forsyningskjeden for grønn energi, til tross for DRCs dokumenterte problemer med barnearbeid.

Ifølge Kara har Kongo mer kobolt en resten av verden tilsammen.

– Som et resultat ble Kongo, et land med omtrent 90 millioner mennesker, sentrum for en geopolitisk konflikt om verdifulle mineraler. «Før noen visste hva som skjedde, tok den kinesiske regjeringen og kinesiske gruveselskaper kontroll over nesten alle de store gruvene, og lokalbefolkningen har blitt fordrevet, sa Kara.

– De graver i absolutt undermenneskelige, «gut-wrenching» forhold for en dollar om dagen, fortsatte han.

Zuckerberg avslørte til Joe Rogan at FBI kontaktet Facebook og advarte om «russisk propaganda»

mest lest