EU mener alle afghanske kvinner har rett til beskyttelse i Europa

Avatar photo
Publisert 25. januar 2023 | 21:41

EUs asylbyrå mener Talibans forfølgelse gir alle afghanske kvinner rett til beskyttelse i Europa. I Norge vil UDI nå gjøre en ny vurdering.

– Begrensningene på kvinners tilgang til helse og arbeid, bevegelses- og ytringsfrihet, og retten til utdanning grenser til forfølgelse, skriver asylbyrået i sin ferske vurdering av situasjonen i Afghanistan.

EU-byrået mener at situasjonen for afghanske kvinner under Talibans styre har blitt uutholdelig.

– Talibans implementering av sharia gjør at kvinner og jenter risikerer å bli forfulgt. Derfor kvalifiserer de til å få flyktningstatus.

Taliban tok makten i Afghanistan for halvannet år siden. Siden har jenter over 12 år fått skole- og utdanningsforbud. Kvinner får sjeldent lov til å ta jobber utenfor helsesektoren. Det kommer også stadig nye begrensninger på hvor kvinner kan bevege seg i landet, skriver NRK.

EUs medlemsland er ikke forpliktet til å følge asylbyråets anbefalinger, men i praksis gjør de ofte det. Det sier talsperson i Norsk Organisasjon for asylsøkere, Jon Ole Martinsen, til NRK.

– Dette er en veldig klar anbefaling til EUs medlemsland. Det EUs asylbyrå sier er at det å være afghansk kvinne i seg selv holder for å få beskyttelse i Europa.

Afghanske kvinner er positive

NRK har snakket med Zuhra Bahman er leder hjelpeorganisasjonen «Search for common ground». Hun har erfaring som hjelpearbeider med et stort nettverk blant kvinner som nå ikke får lov til å jobbe. Hun hyller anbefalingen til asylbyrået, men peker på svakheter.

– Afghanske kvinner må fysisk nå Europa for å søke asyl. Det er nesten umulig. De har ikke råd til den dyre smuglerturen, og får ofte ikke lov til å reise ut av landet. Derfor må vi få mulighet til å søke om asyl i Afghanistans naboland, uten å måtte risikere livet på vei til Europa.

Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere, mener anbefalingen fra EU styrker afghanske kvinners rett til beskyttelse i Europa.

– Hvis en afghansk kvinne får avslag i et EU-land vil hun kunne vinne gjennom i f.eks. menneskerettsdomstolen og få omgjort saken sin.

UDI vil gjøre ny vurdering

Jan-Paul Brekke, som er forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, mener anbefalingen til asylbyrået gir muligheter for mange afghanske kvinner i Europas nærområder.

– Dette kan også få betydning for afghanske kvinner som er i transitt i nærliggende land, for eksempel i Tyrkia, og gjerne vil inn i Europa.

Asylbyråets anbefaling vil også få konsekvenser for norsk asylpraksis, mener både Brekke og Martinsen.

– Per nå gir Norge asyl til enslige afghanske kvinner uten nettverk. Men med denne anbefalingen vil UDI måtte åpne opp for å gi alle afghanske kvinner beskyttelse – også de som har familier som er igjen i Afghanistan, sier Martinsen i Noas.

Les også: Flere døde etter knivangrep i Tyskland: Den mistenkte skal være en palestinsk flyktning fra Gaza

UDI skrev følgende om afghanske kvinner i sin siste praksisorientering til Justisdepartementet i juli 2022:

– Selv om det er en alvorlig situasjon, legger vi til grunn at ikke alle kvinner er utsatt for forfølgelse ved retur til Afghanistan.

Men etter anbefalingen fra EUs asylbyrå sier UDI dette i dag til NRK:

– Siden da har situasjonen for kvinner i Afghanistan blitt ytterligere forverret, og UDI er derfor i ferd med å foreta en oppdatert vurdering, sier Ingrid Olram, fagleder i UDI Beskyttelse.

Sverige endret asylpraksis allerede i desember i fjor. Der får nå alle kvinner fra Afghanistan automatisk beskyttelse og oppholdstillatelse – bare fordi de er kvinner.

– Situasjonen for kvinner og jenter i Afghanistan har blitt så ille at vi ser på det som forfølgelse, sier Carl Bexelius, juridisk sjef i Migrationsverket, som er Sveriges svar på UDI.

Borgerlig flertall i Oslo for første gang siden 2018

mest lest