Mener det bør bli enklere å gi dødsstraff

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. januar 2023 | 14:37

Den populære amerikanske republikaneren, guvernør Ron DeSantis, ønsker å løsne opp lovverket rundt dødsstraff. USA bør avskaffe kravet for enstemmig juryer, mener han.

– Vi kan ikke havne i en situasjon der én person bare kan spore dette av, sa DeSantis til en konferanse for Florida Sherrifs Association mandag.

Florida-guvernøren vil endre statens lovverk for å gjøre det enklere å henrette dømte kriminelle. En «supermajoritet» av jurymedlemmer bør være tilstrekkelig til å dømme noen til døden, sa DeSantis til politibetjentene.

DeSantis er unøyaktig på konkret antall jurymedlemmer som skal trenges for å kunne dømme noen til døden, men ser for seg kanskje 8 av 12.

Uttalelsene kommer som følge av DeSantis’ frustrasjon over avgjørelsen fra en jury i november, som dømte Nikolas Cruz til livstid i fengsel i stedet for å idømme dødsstraff. Cruz myrdet 17 mennesker ved Marjory Stoneman Douglas High School i 2018.

I dag er kravet i Florida at en enstemmig jury må gå inn for dødsstraff for at det blir dømt. Før 2016 derimot, var det nok å ha et overtall med bare 7 mot 5, av totalt 12 jurymedlemmer.

Det var USAs høyesterett som slo fast at enstemmig votering til fordel for dødsstraff var nødvendig «for å samsvare med den Eight Amendments forbud mot grusomme og uvanlige straffer».

Les også: Piers Morgan tror Trump taper mot DeSantis

I dag er det 30 stater hvor dødsstraff er lovlig. Av dem er det bare Alabama som ikke gir dommeren rett til å dømme til henrettelse uten en enstemmig jury. Kravet i Alabama er at 10 av 12 jurymedlemmer går inn for dødsstraff, noe som er mer enn hva DeSantis foreslo.

Hvis DeSantis noe vage forslag på politikonferansen hadde blitt til lov, ville Florida således blitt den staten i USA hvor det er enklest å idømme dødsstraff.

Samtidig har Florida hatt flere frikjenninger av dødsdømte enn noen annen stat i landet: omtrent én av hver tredje henrettelse som er dømt.

Har funnet graderte dokumenter også hos Mike Pence

 

mest lest