Rasmus Paludan angrer ikke på koranbrenning: – Bruker meg som unnskyldning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. januar 2023 | 09:02

Rasmus Paludans koranbrenning kan ha bidratt til stans i behandlingen av Sveriges Nato-søknad.

– Jeg tror dette er en del av Erdogans forhandlingstaktikk, for han ønsker et bedre forhandlingsresultat med Sverige. Han bruker meg som unnskyldning for å få et bedre resultat for seg selv, også innenrikspolitisk, for det skal være valg i Tyrkia i mai, sier Paludan til VG.

Paludan partileder for det danske høyrepartiet Stram Kurs, men er også involvert i svensk politikk.

Det hele startet lørdag 21. januar med at Tyrkias utenriksminister ba Sverige om å hindre den planlagte koranbrenningen i Stockholm. Dette overså svenske myndigheter.

Senere samme dag holdt politikeren Paludan en tale hvor han langet ut mot Islam, Tyrkia og svensk innvandringspolitikk, før han deretter satt fyr på koranen.

Dette likte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan veldig lite, og raste mot Sverige for ikke ha stanset koranbrenningen.

– Sverige bør ikke forvente støtte fra oss til Nato, sa Erdogan som svar mandag.

– Det er klart at de som forårsaket en slik skam foran vårt lands ambassade ikke lenger kan forvente noen velvilje fra oss angående deres søknad, la han til.

Les også: Finland vurderer å bli med i Nato uten Sverige: – Folk i Tyrkia er «sjokkerte»

Paludan mener lørdagens koranbrenning var et signal til Erdogan om at han ikke kan blande seg inn i hvordan ytringsfriheten i Sverige fungerer.

– Min kritikk mot Erdogan og Islam har ingenting med Nato-medlemskap å gjøre. Et Nato-medlemskap har heller ingenting med religion og ytringsfrihet å gjøre, men det handler om Sverige har evne og kapasitet til å være med i Nato, sier Paludan.

Paludan tror det kommer til å bli flere koranbrenninger i fremtiden, og legger til at han har fått tusenvis av voldstrusler som følge av sine handlinger.

Video av Lars Thorsens koranbrenning går viralt i den muslimske verden: – Måtte Allah forbanne deg

mest lest