– Han vil ha det.
Donald Trump insisterte på at han er seriøs i sitt ønske om å overta Grønland. Det ble klart i en opphetet telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen, skriver Financial Times i en toppsak lørdag.
Trump skal ha snakket med Frederiksen i 45 minutter forrige uke. Den danske statsministere skal ha gjort det klart at Grønland, som er en selvstyrt del av det danske kongeriket – ikke er til salgs.
FTs kilder beskriver samtalen som svært dårlig. Ifølge dem var Trump aggressiv og konfronterende etter at Frederiksen avviste salget. Hun skal ha tilbudt økt samarbeid om militærbaser og mineralutvinning.
«Det var forferdelig,» sa en av kildene. En annen beskrev samtalen som «en kald dusj». «Før var det vanskelig å ta det seriøst. Nå er det alvor, og potensielt veldig farlig,» sier en av FTs kilder.
Flere europeiske tjenestemenn hadde håpet at Trumps uttalelser om å sikre Grønland for «nasjonal sikkerhet» var et taktisk forhandlingsgrep for å øke amerikansk innflytelse i Arktis, der både Russland og Kina har økende interesser.
Men etter telefonsamtalen er disse håpene knust, og forholdet mellom de to NATO-allierte er satt på prøve.
«Intensjonen var veldig tydelig. De vil ha det. Danskene er nå i krisemodus,» sa en kilde. En annen la til: «Danskene er fullstendig skrekkslagne over dette.»
Les også: Trumps første dager: Utrenskninger (+)
En tidligere dansk tjenestemann beskrev samtalen som «svært tøff» og hevdet at Trump truet Danmark med spesifikke tiltak, inkludert målrettede tollsatser. Statsministerens kontor har imidlertid avvist beskrivelsene fra anonyme kilder og hevder at de ikke gjenkjenner denne fremstillingen av samtalen.
Grønland, med sine 57 000 innbyggere, er strategisk viktig på grunn av nye skipsruter som åpnes i Arktis og øyas rike, men vanskelig tilgjengelige mineralressurser.
En talsperson for Det hvite hus» nasjonale sikkerhetsråd uttalte at «President Trump har vært tydelig på at sikkerheten og stabiliteten til Grønland er viktig for USA, ettersom Kina og Russland gjør betydelige investeringer i Arktis.»