Fjellet bør være for alle!

Avatar photo
Ånund Rysstad Lien
Fremskrittspartiets Ungdom
Publisert 25. februar 2023 | 21:02

Dette er et ekstern innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Nå begynner jeg å bli ganske lei av at snøskuterkjøring blir sett på som et terrorangrep mot norsk natur.

Jeg begynner å bli ganske lei av at man blir behandlet som kjeltringer av å kjøre snøskuter, å jeg begynner å bli lei at staten skal bruke absurde mengder penger på å stoppe en eller to ungdommer som nyter heia, kun fordi de kjører snøskuter å ikke går på ski.

I Norge er naturen og heia en av de viktigste ressursene vi har, vi bruker heia alle årstider, vi har hytter, vi går tur, den norske tur ånden er ikke noe å spøke med å heia er veldig kjær for mesteparten av befolkningen i Norge.

Likevel er det en gruppe som skal bli nektet å bruke heia fritt, nettopp «snøskuterfolket».

I mine øyne har snøskuter miljøet blitt trakassert helt siden det oppstod, men hva er det egentlig som er så ille med snøskuter miljøet? Spør du snøskuter-motstanderne er det noen punkter som kommer opp.

En ting som blir ofte nevnt er at snøskutere kan skremme reinsdyr, men spør du hvilken som helst erfaren heiemann vil de påpeke at reinsdyr ofte blir mer skremt av skigåere en snøskutere.

Du kan jo tenke deg selv, tror du dyra blir mest skremt av noe de hører komme på lang vei, eller noe som plutselig dukker opp uten å ha lagd en lyd?

Et annet punkt som ofte blir nevnt er at snøskuterkjøring ødelegger friluftslivet.
Leser man på regjeringen sin hjemmeside, om motorferdsel i utmark står det følgende.

«For mange er stillheten i naturen en svært viktig del av friluftslivet. For dem kan både støy, lukt og kjørespor på snø oppleves negativt.»

De nevner også at snøskuterkjøring kommer ofte i konflikt med friluftslivet. Men hvem er det som har bestemt at snøskuterkjøring ikke er friluftsliv? For min og mange andre sin del er snøskuterkjøring det friluftslivet vi kjenner til og det vi bruker mest. Det er en del av kulturen vår.

Les også: Ukrainske soldater har montert maskingevær på luksus-BMW

Og staten samt snøskuter motstandere står og spytter på oss. Det er for meg helt uforståelig at skikjøring og andre ikke-motoriserte aktiviteter på fjellet skal få en slags enerett, og at snøskuterkjøring ikke også er en form for friluftsliv.

Det er tross alt ikke de som bor i bygdene med snøskuter miljø som bestemmer dette, det er hyttefolk fra byen og politikere som knapt har satt sin fot utenfor ring 3. Det blir helt feil spør du meg.

Skal jeg som kommer fra Rysstad i Setesdal fortelle sjøfolk hvordan og hvor de skal få kjøre båt? Utnytte sjølivet? Det blir helt feil og at ikke flere folk sperrer opp øynene for dette synes jeg er skremmende.

Men de som bestemmer dette bryr seg jo ikke så mye, det gjør ikke noe for dem om vi ikke får kjørt snøskuter så lenge de får kjøre kjøre båten sin som de vil med opptil 0.8 i promille.

Da dette blusset opp i 2018 etter at Vibeke Skofterud døde i en vannscooterulykke ble det et ramaskrik uten sidestykke da noen luftet tanken om å regulere friheten til båtførere. Tenk at staten våget å regulere båtkjøring? Vel, det er ingen som løfter et øyenbryn når nøyaktig dette skjer mot snøskuter miljøet og det kan ikke fortsette slik.

Jeg bor som sagt på Rysstad, en liten bygd 2 timer unna Kristiansand, og som alle som bor i en bygd veit så er det begrensa kor mye det er å gjøre, vi svømmer ikke i fritidstilbud som i byene.

Vi må bruke omgivelsene til det fulleste for å ha noe å gjøre, men så skal vi da bli straffet med ekstreme bøter, og bli stemplet som kjeltring?

Snøskuterkjøring ble nettopp satt på en liste over alvorlig kriminalitet på linje med voldtektsmenn og svindlere, og masse annet. Kun fordi vi velger å utnytte heia på en annen måte enn staten tenker er greitt?

Det er på tide at noen gjør noe med dette for det er en trakassering mot snøskuter miljøet, og det er trakassering av kulturen vår.

Ånund Rysstad Lien er medlem i Fremskrittspartiets Ungdom i Agder.

Hevder hun er Madeleine McCann

mest lest