Spekkhoggere angriper og senker båt i koordinert aksjon: – Angrepene var brutale

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. mai 2023 | 11:03

Sveitsisk seilbåt med fire om bord sank etter angrep fra tre spekkhoggere.

I begynnelsen av mai ble en seilbåt med et mannskap på fire angrepet utenfor Gibraltar. Båten sank og mannskapet måtte reddes av kystvakten.

De ansvarlige for angrepet var tre spekkhoggere som svømte med full kraft mot sidene av båten og ødela roret.

– Angrepene var brutale. Det var to mindre og en større spekkhogger. De to små angrep roret bak, mens den store fortsatte å nærme seg og rammet skipet fra siden med full kraft, fortalte den sveitsiske skipperen Werner Schaufelberger, som sto bak roret, til det tyske seilmagasinet Yacht.

Etter omtrent halvannen time oppdaget mannskapet et vanninntrengning i bakområdet. Det var to hull på siden av roret. Hullene var vanskelig tilgjengelig, fordi det var mye kabler og slanger. Likevel klarte mannskapet å forsegle det ene hullet på en provisorisk måte. Men mannskapet forteller til magasinet at de var på tide å tilkalle hjelp. Kystvakten i Tarifa sendte et helikopter og en båt.

Angrepet er det siste eksempelet på et fenomen som har opptatt og forundret langdistanseseilere og marineeksperter i årevis.

Spekkhoggere langs kysten av Spania og Portugal – og spesielt ved det smale Gibraltarstredet som forbinder Atlanterhavet og Middelhavet – fortsetter å angripe seilbåter.

Angrepene har intensivert siden 2020, ifølge en vitenskapelig studie publisert i Marine Mammal Science i 2022.

mest lest