Hva skal aldersgrensen for å kjøpe cannabis legalt være?

Avatar photo
Sverre Avnskog
Pensjonert lærer
Publisert 25. mai 2024 | 15:14

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Debatten om legalisering av cannabis pågår stadig, og et av legaliseringstilhengernes viktigste poeng, er at dersom ungdom kan kjøpe cannabis i lovlige utsalg, så vil de ikke møte på kriminelle gjengmedlemmer. Men ingen av dem som bruker dette argumentet ser ut til å ha tenkt gjennom hva aldersgrensen for å få kjøpt lovlig cannabis skal være.

Når man bruker betegnelsen «ungdom» så tenker jeg på unge mennesker fra 14-15 år og oppover.

Men tenker man seg at 14-åringer skal få kjøpe cannabis på apoteket eller andre «hvite» utsalgssteder? Jeg har vansker for å tro at en eventuell legalisering skal gjelde for så unge mennesker. Myndighetene vil neppe sette en aldersgrense som er lavere enn å få kjøpt alkohol. Det virker helt utenkelig at ungdommer som ikke er gamle nok til å kjøpe alkohol, likevel skal få kjøpe cannabis.

Og da faller hele dette argumentet i grus. Ungdommer vil likevel måtte kjøpe cannabis på gata av illegale selgere, og vil støte på kriminelle, og kan risikere å bli vervet til kriminelle gjenger. Og de kriminelle vil beholde en stor del av kundegrunnlaget sitt – alle som er under 18 år.

En annen ting jeg sjelden ser bli drøftet, er om hvordan apoteker og andre utsalgssteder av cannabis skal klare å utkonkurrere de illegale selgerne på pris. Om apotekene får tillatelse til å selge cannabis, må vi vel regne med at det er de store medisinprodusentene som skal levere cannabis, og de er vel ikke akkurat kjent for å være særlig prisvennlige. I tillegg skal de apotekansatte ha lønn og det skal betales leie for lokalene.

Og så skal vel myndighetene ha sin del av kaka, så det kommer vel moms og avgifter til staten på toppen av det hele. Det er vanskelig å se at den legale cannabisen kan bli like lav i pris som hos gateselgerne. Hvor vil da folk velge å kjøpe sin cannabis? Det sier seg vel i grunnen selv – på gata.

Og om det etableres egne utsalgssteder for salg av cannabis, kan man jo undres på hvor de skal få varene sine fra? Skal de kjøpe fra illegale produsenter? Eller finnes det legal produksjon av cannabis-produkter noe sted? Akkurat det vet jeg ikke, men det kunne vært interessant å få vite mer om hvor man tenker å få tak i cannabis fra, helt legalt.

Et tredje punkt som jeg ser sjelden møter særlig motstand, er påstandene om at dersom cannabis legaliseres, så vil de kriminelle gjengene miste inntektsgrunnlaget sitt, og de vil svekkes og forsvinne. For meg høres dette ut som de reneste drømmerier og usikre spådommer. Man fristes til å tenke tilbake på etableringen av mafiaen i USA, som kunne skje takket være alkoholforbudet. Men ble det slik at mafiaen forsvant da alkoholforbudet ble opphevet? Nei, alle vet at det ikke skjedde.

Mafiaen fant andre inntekstkilder og besto i aller høyeste grad. Det skal ikke mye fantasi til for å se i øynene at de kriminelle gjengene i Norge vil gjøre akkurat det samme. Det finnes nærmest et hav av mulige inntektskilder for kriminelle nettverk, og å tro at de plutselig ikke vil klare å tjene penger på sin kriminalitet dersom cannabis legaliseres, virker utrolig naivt på meg. Man kan jo bare nevne prostitusjon, trafficking, smugling, ran, utpressing osv.

For ikke å snakke om at det hele tiden utvikles nye, høypotente stoffer som kommer på det illegale markedet. Dette gjelder også cannabis-produkter. Jeg kan vanskelig se for meg at norske apoteker eller utsalgssteder skal klare å holde tritt med det de kriminelle produsentene er i ferd med å fremstille.

Og så er vi tilbake til utgangspunktet. Og det er at våre psykiatriske institusjoner bebos av et stort antall ungdommer, som er påført livsvarige psykiske skader av virkestoffet THC, som er den ingrediensen som gjør at cannabis gir rus. Følsomme mennesker som får i seg sterke doser av dette stoffet, utvikler ofte angstnevroser og alvorlige psykoser. Og noen blir aldri helt friske igjen.

Er det virkelig lettere tilgjengelig cannabis vårt samfunn trenger?

mest lest