Reagerer på «dårlig forskning»

Avatar photo
Publisert 25. juli 2023 | 15:58

Forrige uke formidlet forskning.no funn fra et eksperiment gjennomført ved Universitetet i Stavanger (UiS).

I eksperimentet ble 600 personer vist to videovarianter av ulike fotballkamper. I den ene varianten var bildet skarpt slik at de lett kunne se spillernes kjønn. I den andre varianten var bildet gjort skurrete slik at det ikke var mulig å se spillernes kjønn.

Forskerne bak studien har konkludert med at den tid respondentene ikke klarte å identifisere spillernes kjønn, rangerte de kvaliteten i spillet som lik. Når de observerte kjønnet til spillerne, rangerte de mennenes spill som bedre enn kvinnenes.

Førsteamanuensis Cornel Maria Nesseler, en av forskerne bak eksperimentet, forteller til nettstedet at resultatene vitner om «forutinntatthet og at stereotypi styrer oppfatningen av kvaliteten i kvinnefotball.»

Les også: Forskning.no fjernet innlegg om transpersoner

Nesseler mener det er problematisk at det stort sett er herreidretten som preger sportsnyhetene, og at publikum er blitt lært opp til å tenke at menns idrettsprestasjoner er av høyere kvalitet.

– Kanskje vi oppfatter menn som bedre enn kvinner fordi vi er sosialisert til å tenke slik. Dette kan skyldes at mannlige idrettsutøvere og idrettslag får mer mediedekning og blir beskrevet som mer spektakulære enn kvinnelige uten at det nødvendigvis er tilfelle, hevder Nesseler overfor forskning.no.

– Dårlig forskning

Artikkelen har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. Sløseriombudsmannen har delt saken på Facebook, hvor han kritiserer metodene som er brukt i eksperimentet.

– Hvordan har forskerne funnet ut at kvinner er like god, om ikke bedre enn menn, til å spille fotball? Kanskje ved å arrangere en fotballkamp? Nei. 600 deltakere i studien har sett på sensurerte videoklipp fra fotballkamper, og da har de ikke klart å skille noe særlig mellom menn og kvinner. Litt på samme måte som at du er bifil hvis du ikke klarer å se om menn eller kvinner er mest tiltrekkende på sensurerte bilder, skriver Sløseriombudsmannen på Facebook.

«Det er fascinerende hvor dysfunksjonelt folk klarer å tenke når de har vært lenge nok på et universitet!» legger han til.

En person i kommentarfeltet påpeker at et amerikansk fotballag bestående av gutter under 15 år slo det kvinnelige landslaget i USA.

Les også: Professor skal ha forfalsket studier for å fremstille rasisme som et utbredt problem

Eksperimentet er også blitt kritisert av skribenten Petter Holone fra nettstedet Liberaleren.no.

– Jeg er ikke fotballfrelst og skjønner ikke fotball, men selv jeg ser jo at det er ekstremt vanskelig å i det hele tatt se hva som skjer ved å se på bilde til høyre. Det er ikke rart karaktergivingen blir likere når det eneste du omtrent ser er at det blir mål, skriver han.

Dette bildet viser forskjellen mellom de sladdede og usladdede klippene som ble brukt i eksperimentet ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS.

Holone mistenker at forskerne ville fått omtrent samme resultat fra et eksperiment hvor de sensurerer skjortefargen til spillerne, hudfarge, frisyre eller hva enn annet.

– Media burde holde seg for god til å presentere slik «sloppy forskning». Dessverre gjør de nok ikke det, så lenge slike saker skaper klikk. Og det er jo det mediene er ute etter.

mest lest