DNB spår rente på 2,75% i desember – men så vil det skje noe

Avatar photo
Publisert 25. august 2022 | 14:35

– Et rentehopp kombinert med høy inflasjon, som også rammer kjøpekraften, vil føre til en tøff vinter for husholdningene, skriver DNB i sin ferske rapport.

DNB tror renten vil nå 2,75% i desember. Samtidig spår DNB at renten vil falle ned på 2% igjen i løpet av neste år. På sikt spår de at inflasjonen vil avta, og at arbeidsledigheten vil øke.

Høye priser på elektrisitet og drivstoff har preget prisbildet i år, men det har også funnet sted en tydelig oppgang i en rekke andre priser. DNB tror derfor det vil bli en tøff vinter for husholdningene i år.

Lønnsvekst

– Høy prisvekst, god lønnsomhet i deler av næringslivet og et stramt arbeidsmarked tilsier
at lønnsveksten vil ende opp med å bli høyere enn den anslåtte rammen. Vi anslår nå en lønnsvekst i år på 4,0 prosent, melder DNB.

Inflasjon svekker kjøpekraften

– I juli var konsumprisindeksen 6,8 prosent høyere enn hva den var ett år tidligere. Dette er den høyeste inflasjonen vi har hatt siden sommeren 1988, skriver DNB.

Videre skriver de at strømstøtten til husholdningene har dempet noe av inflasjonen. Dersom man ser bort fra effekten av strømstøtten, ville indeksen vist 8,9 prosent i juli.

Både Europa og USA kan gå inn i resesjon

– I løpet av året som kommer venter vi også resesjon i flere av de store, vestlige økonomiene. Bremsen vil trolig komme først, og bli særlig kraftig i Europa, skriver DNB.

På sikt vil også resesjon også ramme USA. DNB mener de kun er på vei mot resesjon, og at de ikke er der ennå, etter NBER’s definisjon av resesjon.

Spår moderat boligprisvekst fremover

DNB tror at den ferske oppbremsingen for boligprisveksten er starten på endringer i boligprisutviklingen.

– For 2021 endte boligprisveksten på hele 9,1 prosent. Så langt i år har den sesongjusterte prisveksten holdt seg bra oppe, men i juli falt prisene 0,2 prosent fra juni. Fallet kan se ut til å være starten på noen kvartaler med svakere prisvekst, før boligprisene igjen vil vokse, står det i rapporten.

mest lest