Pentagon avfeier teori om at Prigozjins fly ble skutt ned

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. august 2023 | 09:08

Tjenestemenn fra USA og Vesten mener det sannsynligvis var en eksplosjon om bord på Prigozjins privatflyet som styrtet onsdag i Russland.

Det skriver The New York Times.

Amerikanske og vestlige tjenestemenn sier at en eksplosjon var den ledende teorien bak krasjet. Eksplosjonen kunne ha blitt forårsaket av en bombe eller annen enhet plantet på flyet.

– Vi overvåker fortsatt situasjonen, men har foreløpig ingen informasjon som tyder på at det var et bakke-til-luft-missil som skjøt ned flyet. Vi vurderer den informasjonen til å være feil, sa Pentagon-talsmann Pat Ryder på en pressekonferanse torsdag.

– Jeg vet at det er stor interesse for dette temaet, og jeg sier det gjerne direkte. Vår umiddelbare vurdering er at Prigozjin trolig ble drept, la han til.

Det har ikke kommet noen offisiell bekreftelse på at Prigozjin ble drept, men Russlands president Vladimir Putin uttalte seg torsdag skrått om hans død og refererte til ham i fortid.

– Han gjorde noen alvorlige feil i livet, men han oppnådde også nødvendige resultater, sa Putin i et TV-sendt møte.

The New York Times’ analyse av flydata og videoer fra flyulykken onsdag i Russland viser at det trolig var minst én katastrofal hendelse i luften flere minutter før privatflyet styrtet. Det stupbratte fallet og omfattende vrak rester, sier eksperter, peker på en eksplosjon eller plutselig brudd på flyet i stedet for en mekanisk feil.

Flysporingsdata fra FlightRadar24 viser at flyet opplevde et plutselig fall i høyde rundt klokken 18.19 lokal tid.

mest lest