Kripos: Det svenske Foxtrot-nettverket opererer i Norge

Avatar photo
Publisert 25. september 2023 | 18:46

Det kriminelle nettverket som knyttes til voldsølgen som nå herjer i Sverige opererer også i Norge, bekrefter Kripos.

– Ja, det er registrert kriminelle aktiviteter i Norge som vi kan spore tilbake til Foxtrotnettverket, sier Trond Bruen Olsen, avdelingsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos til NRK.

Han erfarer at aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord har blitt mer synlig det siste året.

– De har etablert seg i ulike deler av landet, og de er involvert i voldsoppdrag som utføres i Norge, sier Olsen til kanalen.

I tillegg til salg av blant annet torpedotjenester til norske kriminelle og narkotikainnførsel, kjøper norske kriminelle nettverk våpen og sprengstoff fra Sverige.

Leder for etterretningsavsnittet ved seksjon for organisert kriminalitet i Kripos, Kjetil Tunold, har sagt til Sveriges Radio at Foxtrot og andre svenske kriminelle nettverk nå er innblanda i kriminelle aktiviteter i Norge hver uke.

– Det dreier seg hovedsaklig om narkotikavirksomhet, men det forekommer også kriminelle forhold relatert til voldsutøving og pengeinnkreving, forteller Tunold.

Norsk politi bekymret for situasjonen i Sverige

Trond Bruen Olsen sier til NRK at det er viktig å ha et godt nordisk samarbeid for å stoppe lederne i gjengmiljøene og for å hindre rekruttering av ungdom.

I Sverige har det nemlig blitt et stort problem at lederne i de kriminelle miljøene utnytter unge ved å få de til å utføre lovbrudd og ta straffen.

Olsen sier rett ut til NRK at norsk politi er bekymret for situasjonen i Sverige.

I mer enn 30 saker er den mistenkte gjerningspersonen 14 år eller yngre, ifølgje SVT.

Les også: Sverige: Milo (13) ble skutt i hodet

Kripos bekrefter at det foregår rekruttering av ungdom til kriminelle nettverk også i Norge. De ser at barn helt ned til tidlig i tenårene blir rekruttert.

– Sosiale nettverk blir brukt til å synliggjøre de kriminelle nettverkene for unge, forteller Olsen.

Inngår tettere grensesamarbeid

Politidirektør Benedicte Bjørnland forteller til NRK at den økte «grensehandelen» mellom de kriminelle nettverkene i Norge og Sverige bekymrer norsk politi.

Svensk og norsk politi har nå inngått et tettere grensesamarbeid i kampen mot den organiserte kriminaliteten, og da særlig knyttet til etterretning.

– Vi har samarbeidet med svenskene over tid, og vi ønsker å forhindre at problemene utvikler seg i negativ retning her til lands, sier Bjørnland til NRK.

Hun erfarer at organisert kriminalitet i Norge har utviklet seg negativt over tid.

– Kriminaliteten er profesjonalisert og flere nettverk blir styrt av bakmenn utenfor Europa. Aktiviteten til disse nettverkene har ofte utgangspunkt i innførsel av narkotika, sier Bjørnland til statskanalen.

mest lest