Hemmelighold etter Nav-skandalen: Professorer ber om offentliggjøring

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. oktober 2022 | 06:42

Svarene om hvor mye regjeringen viste om Navs praksis allerede i 2014 kan ligge i rapport som holdes hemmelig.

28. oktober er det tre år siden Nav-skandalen ble ruller opp.

Ifølge Aftenposten advarer professorene ved Universitetet i Oslo om at hemmelighold av interne dokumenter kan kaste en mørk skygge over ryddejobben etter trygdeskandalen.

På Stortinget 5. november 2019 lovet daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), at alt skulle frem i lyset.

Professor Christoffer C. Eriksen, mener trygdeskandalen ikke noen gang vil bli oppklart om regjeringen ikke viser nødvendig åpenhet.

– Så lenge 2014-utredningen ikke utleveres, får vi ikke alle de svarene vi trenger. Vi får dem ikke, Stortinget får dem ikke og ofrene får dem ikke, sier han.

Les også: Regjeringen med «hemmelig plan» for å øke bistandsbudsjettet: Er det nordmenn de vil lure? (+)

Professor Tarjei Bekkedal mener det viktigste dokumentet er holdt skjult.

– Spørsmålet vi stiller oss er om den ikke tåler dagens lys, sier han til Aftenposten.

– Rapporten «Eksport av velferdsytelser» fra 2014 ble til før jeg ble medlem av dagens regjering, og før jeg fikk ansvaret for bestyrelsen av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Jeg har ikke lest dette dokumentet, og jeg har heller ikke tilgang til det, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til Aftenposten.

I oktober 2019 ble det offentlig kjent at Nav har feiltolket EUs trygdeforordning fra 2012 som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger (AAP) og pleiepenger til andre EØS-land.

Er Norge blitt et kakistokrati?

mest lest