Kanye West kansellert av nok et merkenavn

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 25. oktober 2022 | 19:54

Adidas er siste selskap ut i rekken. De avslutter sitt 13 år lange samarbeid med Kanye West og selskapet Ye etter kontroversielle uttalelser fra rapperen og designeren.

Enkelte kommentar fra West, eller Ye som han har skiftet navn til, omtales som antisemittiske. Det har fått vannet til å renne over for hans mangeårige partere Adidas, som skriver i en pressemelding tirsdag at West’s nylige uttalelser og handlinger har vært «uakseptable, hatefulle og farlige».

– Etter en grundig gjennomgang har selskapet tatt beslutningen om å umiddelbart avslutte samarbeidet med Ye, avslutte produksjonen av Yeezy-merkede produkter og stoppe alle betalinger til Ye og hans selskaper. Adidas vil stoppe adidas Yeezy-virksomheten med umiddelbar virkning, skriver selskapet.

Adidas forventer med dette at de vil oppleve en negativ kortsiktig påvirkning på opptil 250 millioner Euro for selskapets nettoinntekter i 2022 på grunn av høysesong i årets siste kvartal. I følge The Spectator Index falt Adidas-aksjene mer enn 4 prosent etter annonseringen. I følge investeringsbanken Cowen står Yeezy for rundt 4-8 prosent av deres salg.

Wests egne nettoformue har ifølge Forbes sunket fra 20,77 milliarder norske kroner til bare 4,15 milliarder.

Presset for kansellering ble for stort. 

«Det som er med Adidas og meg er at jeg kan bokstavelig talt si antisemittiske ting og de kan ikke droppe meg», skal han angivelig ha sagt i en Podcast-video nå slettet av Youtube. Dette kommer kort tid etter de også slettede Twitter-innleggene hvor han angivelig skal ha skrevet at han skulle gå “death con 3 på jødiske folk”, etterfulgt av kommentaren «Dere har lekt dere med meg og prøvd å presse hvem enn som går imot deres agenda».

Les også: Floyd-familien saksøker Kanye West for flere milliarder kroner

Kanye West er nå utestengt fra Instagram og Twitter, han ble droppet av agentselskapet CAA, fjernet fra banken JPMorganChase, og motehuset Balenciaga så vel som Vogue skal trolig også ha avsluttet partnerskapet med hiphop-ikonet.

West ble også kritisert tidligere denne måneden for å gå med en «White lives matter» t-skjorte til et moteshow i Paris, samt at han stilte spørsmål ved dødsårsaken til George Floyd – saken som senere endte med store opptøyer over hele USA. Han har også kalt koronavaksinen “mark of the beast”.

En rekke kjendiser, som hans ex-kone, rapperen P Diddy, og en rekke mindre kjente «blue checkmarks» (Twitter-verifiserte brukere), har den siste tiden presset selskaper til å kansellere West. #BoycottAdidas skal ha trendet på Twitter.

Kanye West: Flertallet av mediene har en «gudløs agenda»

mest lest