Kjetil Rolness om NRKs hijab-avlysning: – Man tror knapt det man leser

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. oktober 2022 | 18:46

Tidligere tirsdag meldte programleder Fredrik Solvang på sin egen Instragram at NRK Debatten avlyser debatten om hijab og erstatter det med et annet tema. Det får mange til å reagere.

Solvang ga som forklaring at «Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen fram mot kveldens Debatten».

FrPs Erlend Wiborg var ute tidligere i dag på iNyheter og kalte det «trist og skammelig».

– Jeg synes det derfor er trist og skammelig at NRK nå ønsker å legge lokk på denne veldig viktige debatten som handler om mange jenter som vokser opp i Norge, men som ikke får nyte godt av frihetene vi alle andre nyter godt av i Norge.

I Nettavisen skriver Lily Bandehy at hun egentlig var invitert til Debatten, men fikk en tekstmelding tirsdag om at det ikke ble noen av.

– Jeg er meget frustrert over at statskanalen bukker under for presset fra islamister og hijabister. Det betyr at ytringsfriheten er under press, skriver hun.

Les også: Erlend Wiborg (FrP) reagerer sterkt på at NRK avlyser hijabdebatt: – Trist og skammelig

Men også samfunnsdebattant og sosiolog Kjetil Rolness reagerer på det han lesere. Rolness har en svært aktiv Facebook-side med 40.000 følgere.

– Man tror knapt det man leser, skriver han og viser til Solvangs Instagram-post.

Artikkelen fortsetter.

– NÅR skulle det være på sin plass å debattere hijab om ikke nettopp nå, i lys av Iran-demonstrasjonene? spør han retorisk.

– Det skal jo noe til for å skifte tema for en planlagt TV-debatt bare noen timer før sending. Jeg kunne skjønt det om NRK hadde mottatt alvorlige trusler. Eller om mange av deltakerne plutselig hadde trukket seg. Men avlysning på grunn av «tilbakemeldinger om at det ikke er RELEVANT eller GREIT å debattere hijab»?

Rolness mener NRK oppnår det stikk motsatte av hva de nok har tenkt.

– Dette vil selvfølgelig bare fyre opp hijabdebatten. Og debatten omkring medienes berøringsangst. NRK har pådratt seg et forklaringsproblem, særlig siden de nylig avlyste en transdebatt, etter protester fra deltakere. Er det slik at statskanalen ikke lenger tør å ha debatten om ømtålige emner som blir debattert alle andre steder? Er det aktivister som skal bestemme innholdet på NRKs sendeflater? avslutter Rolness.

I kommentarfeltet er folk like opprør. Innlegget til Rolness har fått over tusen reaksjoner på et par timer.

– Det blir ihvertfall komplisert å få kabalen til å gå opp når det skrives innlegg i norske aviser som forsvarer å gå MED hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, skriver en kvinne.

– Et visst antall tilbakemeldinger? Bør det ikke heller være det faglige nivået/argumentenes logikk mht evt tilbakemeldinger som skal være avgjørende? spør en annen.

Kjetil Rolness med frontalangrep på NRK: – Komplett farse

mest lest