Kongressen har fått en Trump-vennlig «speaker»: Mike Johnson

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. oktober 2023 | 20:33

Mike Johnson ble stemt frem som ny speakerkandidat i Representantenes hus, etter at Tom Emmer trakk seg – bare timer etter at han ble nominert. I selve avstemmingen onsdag samlet republikanerne seg bak Johnson og han fikk 220 stemmer. 217 var det som trengtes.

Dermed er det etter tre uker en ny leder i Kongressen og lovgivingen kan gjenopptas.

Johnson er Trump-alliert og anses som en konservativ politiker. Han kommer fra Louisiana og er en advokat som spesialiserer seg på konstitusjonelle saker, skriver nyhetsbyrået AP.

62 år gamle Tom Emmer trakk seg som kandidat til den ledige jobben i Representantenes hus – bare timer etter at han ble nominert, ifølge Reuters.

Donald Trump gikk ut på sin plattform Truth Social og advarte mot ham:

– Jeg har mange fantastiske venner som ønsker å bli Speaker, og noen er virkelig gode krigere. RINO Tom Emmer, som jeg ikke kjenner godt, er ikke en av dem, skriver den tidligere presidenten.

Dermed fortsetter de interne stridighetene i det republikanske partiet, som har gjort den amerikanske kongressen handlingslammet de siste tre ukene.

Representantenes hus står uten speaker etter at republikaneren Kevin McCarthy ble kastet etter et mistillitsforslag for noen uker siden.

Uten en leder kan ingen lovforslag settes til avstemning.

Senest 17. november må politikerne vedta et budsjett dersom USA skal unngå en nedleggelse av statsapparatet.

De må også håndtere en stor pakke med milliarder av militærhjelp til Ukraina og Israel som president Joe Biden har foreslått.

mest lest