– Vi har ikke sett noe lignende siden andre verdenskrig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 25. november 2022 | 09:42

Støre med siste nytt om flyktningrkisen. Regjeringen ber nå kommunene bosette 35 000 flyktninger i 2023.

– Vi har ikke sett noe lignende i Europa siden andre verdenskrig, sier Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse fredag morgen om flyktningkrisen i Europa som følge av Russlands invasjon av Ukraina, skriver TV 2.

Det ble registrert 67 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge onsdag. Totalt er det registrert 467 nye asylsøkere den siste uken, skriver NTB.

Til nå i 2022 har det kommet 33.145 søknader fra ukrainske asylsøkere til Norge. Blant dem er 15.718 kvinner, 6.830 menn og 10.597 barn

– Nordmenn og Norge har stilt opp for ukrainere. Dette har vært en god side av det norske samfunnet, sier statsminister Jonas Gahr Støre. sier Støre.

– Norske kommuner har klart å bosette rekordmange flyktninger rekordraskt. Jeg er stolt og takknemlig for alle som har gjort det mulig. Norske kommuner, lokalsamfunn, skoler, barnehager, frivillige og nabolag – det er så mange som har tatt godt imot flyktningene som søker trygghet i landet vårt. Vi skal stille opp fremover også. Sammen skal vi klare å gi flyktningene som kommer et trygt og godt opphold i Norge, sier Støre.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, oppfordrer alle til å fatte vedtak i tråd med anmodningen også for neste år.

– Jeg er svært imponert over innsatsen til kommunene, fylkeskommunene og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Kommunenes solide innsats er avgjørende for at vi skal lykkes, sier Mjøs Persen.

Regjeringen legger til grunn at de fleste som fikk midlertidig beskyttelse i 2022, blir værende i Norge også neste år. De siste anslagene tyder på at mange vil søke om beskyttelse videre i 2023, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Norge gir klart mest i bistand per innbygger (+)

mest lest