Ny forskning spør: Er det sunt å spise egg?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 25. november 2023 | 09:31

Egg har vært en viktig del av menneskelig kosthold i årtusener. De er en allsidig matvare som kan tilberedes på mange måter, og de er kjent for å være en rik kilde til næringsstoffer. Men er det virkelig sunt å spise egg?

En ny undersøkelse i USA kaster lys over sunnheten av egg.

En gruppe spiste ikke egg. En gruppe spiste tre eggehviter hver dag. Den siste gruppen spiste tre hele egg hver dag. Tilberedningen var uvesentlig.

Hos gruppen som spiste tre hele egg hver dag, fant forskerne en klar økning av det essensielle næringsstoffet kolin. At et næringsstoff er essensielt, betyr at kroppen vår ikke lager dette selv, skriver forskning.no.

– Kolin er et viktig næringsstoff som vi gjerne vil ha høye nivåer av, sier Catherine J. Andersen om eggspiserne i en pressemelding fra University of Connecticut.

Forskerne fant heller ingen ugunstige endringer i betennelsesnivå eller kolesterolnivåer da de tok blodprøver av studiedeltagerne som spiste ganske mye egg.

De som spiste tre hele egg hver dag, fikk i seg mer vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer enn de øvrige deltagerne. Andelen røde blodlegemer i blodet økte også.

Næringsinnhold i egg

Her er noen av næringsstoffene du finner i ett gjennomsnittlig egg:

1. Protein:

Egg er en utmerket kilde til høyverdig protein. Et enkelt egg inneholder omtrent 6 gram protein, som er essensielt for muskelvekst, reparasjon av vev og en rekke metabolske prosesser.

2. Vitaminer:

Egg er rike på forskjellige vitaminer, inkludert vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin B12 og folat. Disse vitaminene spiller viktige roller i syn, immunforsvar, cellevekst og hjerte-helse.

3. Mineraler:

Egg inneholder viktige mineraler som jern, fosfor og selen. Jern er nødvendig for oksygentransport i kroppen, fosfor styrker skjelettet, og selen fungerer som en antioksidant som beskytter cellene mot skade.

4. Omega-3-fettsyrer:

Visse typer egg, spesielt omega-3 berikede egg, inneholder sunne fettsyrer som er bra for hjerte- og hjerne-helse. Disse fettsyrene kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer.

5. Antioksidanter:

Egg inneholder antioksidanter som lutein og zeaxanthin, som er viktige for øyehelsen. Disse næringsstoffene kan bidra til å beskytte øynene mot aldersrelaterte sykdommer som grå stær og aldersrelatert makuladegenerasjon.

Helsefordeler ved å spise egg

Inkludering av egg i kostholdet ditt kan ha flere helsefordeler:

1. Proteinrik mat:

Egg er en utmerket kilde til protein, og protein er avgjørende for oppbygging og reparasjon av muskler, vev og organer. Dette er spesielt viktig for personer som er aktive eller trener regelmessig.

2. Øyehelse:

Lutein og zeaxanthin, antioksidanter som finnes i egg, har vist seg å være gunstige for øyehelsen. De kan bidra til å redusere risikoen for aldersrelaterte øyeproblemer.

3. Hjerte-helse:

Mens det tidligere har vært bekymringer knyttet til egg og kolesterolnivåer, har nyere forskning vist at moderate mengder egg ikke nødvendigvis øker risikoen for hjertesykdom. Faktisk kan egg faktisk bidra til å forbedre hjerte-helsen på grunn av sine sunne fettsyrer.

4. Hjerne-helse:

Omega-3-fettsyrer i visse egg har blitt knyttet til bedre hjernefunksjon og redusert risiko for kognitiv tilbakegang.

5. Metthetsfølelse:

Egg er en mettende matvare takket være sitt høye proteininnhold. Å inkludere egg i måltider kan bidra til å redusere sulten og forhindre overspising.

Hvor mange egg kan du spise?

Men egg inneholder også kolesterol. Og kolesterol i kostholdet kan påvirke nivået av det dårlige LDL-kolesterolet i blodet.

Jacob Juel Christensen er forsker ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo og har vært norsk representant i komiteen som har utarbeidet råd om spising av egg i De nordiske ernæringsanbefalingene som kom i sommer.

– I de nye anbefalingene, så er vårt råd at et moderat inntak av egg gjerne kan være del av et kosthold som både er sunt og bærekraftig, sier han til forskning.no

Fra internasjonal forskning mener man nå kunne slå fast at det å spise inntil ett egg om dagen, er helt greit.

– Men det er ingenting i egg som du ikke finner i andre matvarer. Så du kan også helt fint droppe egg, legger han til.

Allergi og diettrestriksjoner

Noen mennesker kan også være allergiske mot eggproteiner. Eggallergi kan forårsake symptomer som hudutslett, fordøyelsesproblemer og i sjeldne tilfeller alvorlige reaksjoner.

For personer som følger en vegetarisk eller vegansk diett, eller som har diettrestriksjoner av andre årsaker, finnes det også alternativer til egg, som tofu, linfrøgelé og kommersielle egg-substitutter.

mest lest